Alyona Stadnik • 23. november 2015 kell 13:45

Töötute noorte hind 309 miljonit eurot

Töötud noored töömessil "Tallinn töötab 2010".   Foto: Andres Haabu

Eestis on 15-29aastaste seas 34 000 noort, kes ei tööta ega õpi, ning tekitavad riigile sadades miljonites kulusid, selgus riigikontrolli tänavusest aruandest.

Riigikontrolli tänavuses raportis on murettekitavaid numbreid. Näiteks ütles riigikontrolör Alar Karis, et 2040. aastaks on töökäsi võrreldes praegusega üle 70 000 vähem. "Olulisem aspekt on see, et meil on 15-29 aasta vanustest noortest 34 000 noort, kes ei tööta ega õpi. Paljude puhul me ei tea, kus nad täpselt on," rääkis Karis.

Riigikontrolli audiitor Urmet Lee märkis, et Euroopas kokku kulub sellistele noortele 153 miljardit eurot, Eestis 309 miljonit eurot, mis on 1,93% SKPst. Kui neid noori aga ei oleks, ei tähenda see Lee sõnul, et kõik kulud ära kaoks.

Karise sõnul ei oska keegi täpselt öelda, kus need noored on, kuid tõdes, et nad on meie kõigi probleem. Kui neist 34 000st saaks 5000 noort n-ö tagasi, oleks see Karise hinnangul suur samm. Kadumise põhjuseid on mitmesugused, on noori, kes on jäänud töötuks, kes ei tahagi tööle ja kooli minna, puudega noored, need noored, kes on lapsevanemad, noored, kes on läinud välismaale kooli ja tööle ja kelle kohta midagi ei teata. Samuti on ka projektipõhist tööd tegevad noored, kelle kohta ei ole infot. 

Hetkel kuum