Mait Kraun • 24. november 2015 kell 18:38

Goldman: USA aktsiaturg järgmisel aastal ei tõuse

Goldman Sachs  Foto: EPA

USA investeerimispank Goldman Sachs prognoosib, et Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks jätkab järgmisel aastal külgsuunalist liikumist, sest intressimäärasid hakatakse tõstma oodatust kiiremini, vahendab MarketWatch.

Goldman ennustab, et 2016. aasta lõpus kaupleb S&P500 indeks 2100 punkti piirimail, sest kõrgemad intressimäärad hakkavad survestama aktsiahindu. S&P indeks oli sellel tasemel viimati selle kuu alguses.

USA aktsiaturu strateegid eesotsas David Kostiniga prognoosivad, et järgmine aasta kasvavad ettevõtete kasumid ühe aktsia kohta 10 protsenti 120 dollarini. 2017. aastal tõusevad kasumid 129 dollarini.

Juba mõnda aega on spekuleeritud, et Föderaalreserv tõstab üle pika aja detsembris taas intresse, ent turu ootuste järgi kerkivad need 2016. aasta jooksul vaid täiendava 50 baaspunkti võrra.

Goldman Sachsi ökonomistid usuvad aga, et märksa suurema tõenäosusega tõstetakse tuleval aastal intresse 1% võrra. Nad prognoosivad, et keskpank tõstab järgmisel aastal intresse keskmiselt korra kvartalis.

„Föderaalreserv alustab intressimäärade tõstmisega detsembris ja jätkab stabiilselt mitu aastat. Investorid saavad mingil hetkel aru, et intresside tõstmine on arvatust järjekindlam ning ettevõtete kasumi ja hinna suhted vähenevad. See tähendab, et kasumite kasvu positiivne efekt nullitakse ära,“ kirjutasid Goldmani analüütikud oma raportis.

goldman sachs prognoosidCreate your own infographics

Hetkel kuum