Ave Lepik • 24. november 2015 kell 12:47

Putin: lennuki allatulistamine oli hoop selga

Vladimir Putin  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin nimetas Vene ründelennuki allatulistamist Süüria-Türgi piiril hoobiks selga, mille andsid terroristide kaasosalised.

Putin kommenteeris tänahommikust intsidenti kohtumisel Sotšis Jordaania kuninga Abdullah IIga, millest tegi otseülekande telekanal Russia Today.

„See sündmus väljub terrorismi vastu võitlemise tavalistest raamidest. Muidugi, meie sõjaväelased võitlevad terroriga kangelaslikult. Kuid tänane kaotus on hoop, mille andsid meile selga terroristide kaasosalised. Teistmoodi ma seda, mis juhtus, ei liigitaks. Meie lennuki tulistas Süüria territooriumi kohal õhk-õhk raketiga alla Türgi pommitaja F-16,“ rääkis Putin.

Putin lisas, et juhtunul on tõsised tagajärjed Moskva ja Ankara suhetele. "Ma ei tea, kellel seda vaja oli, kuid mitte meile."

Venemaa välisminister Sergei Lavrov tühistas kolmapäevaks plaanitud visiidi Ankarasse ja hoiatas venemaalasi Türgisse reisimise eest. Lavrov ütles, et terrorismioht Türgis ei ole sugugi väiksem kui Egiptuses.

Venemaa suuremaid reisifirmasid Natalie Tours teatas, et peatab reisipakettide müügi Türgisse. 

Putin heitis Türgi võimudele ette ka seda, et nad võtsid esmalt ühendust NATOga, mitte Venemaaga: "Selle asemel, et võtta meiega vajalik kontakt, pöördus Türgi, nagu teada, oma NATO partnerite poole, et vahejuhtumit arutada. Nagu oleksime meie lasknud alla Türgi lennuki, mitte nemad meie oma. Kas nad tahavad panna NATO Islamiriigi teenistusse?"

Türgi sõjaväe peastaap on öelnud, et ründelennuk F-16 tabas tundmatut lennukit, mis väidetavalt tungis Türgi õhuruumi, oli seal viis minutit ega reageerinud kümnele hoiatusele. Kremli ametlik esindaja Dmitri Peskov teatas omakorda, et kindlate allikate väitel asus lennuk õhuruumis Süüria terrirooriumi kohal.

NATO on seoses juhtunuga täna õhtuks Brüsselis kokku kutsunud erakorralise nõupidamise.

Hetkel kuum