Äripäev • 3. detsember 2015 kell 8:22

FIFAs jätkub vahistamislaine

Šveitsi hotellis Baur au Lac arreteeriti täna kaks FIFA asepresidenti.  Foto: EPA

Sajandi suurim jalgpalliskandaal sai jätku, kui politsei vahistas täna Šveitsis kaks rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA asepresidenti, kirjutab Bloomberg.

Šveitsi politsei vahistas täna varahommikul kaks Rahvusvahelise Jalgpalliliidu FIFA ametnikku, kel lasub miljonite dollarite altkäemaksu võtmise kahtlus. Bloombergi andmetel võeti Zürichis asuvas hotellis vahi alla Hondurasest pärit Alfredo Hawit ja Juan Angel Napout Paraguaist ning nende väljaandmist nõuab USA. Mõlemat süüdistatakse altkäemaksu võtmises turundusõiguste müügi eest Lõuna-Ameerika jalpgallivõistlustel ning jalgpalli MMil.

Hotelli töötaja rääkis he New York Times'ile, et pärast seda, kui õiguskaitseorganite esindajad täna varahommikul hotelli sisenesid, paluti kõigil külastajatel, kes olid fuajees, lahkuda sealt seoses "erakorralise olukorraga".

Tegemist on käimasoleva korruptsiooniskandaali järgmise vahistamislainega, kirjutab The New York Times. Oodata on, et süüdistus esitatakse rohkem kui kümnele ametnikule.

Teadaolevalt on USA võimude taotlusel vahistatud juba 12 FIFAga seotud tegelast. Tegemist on peamiselt Lõuna-Ameerika jalgpalliliidu ning Põhja- ja Kesk-Ameerika ja Kariibi mere jalgpalliühenduste ametnikega, keda kahtlustatakse korruptsioonis, rahapesus ja muudes õigusrikkumistes. Kuigi nimesid pole välja öeldud, on teada, et FIFA presidenti Sepp Blatterit nende hulgas ei ole.

Praegu, 2.-3. detsembrini istub Šveitsis Zürichis koos FIFA täitevkomitee.

FIFA tegelased luubi all

Juuni algul, vaid mõni päev pärast ametisse tagasivalimist, astus FIFA president Sepp Blatter organisatsiooni tabanud skandaalide tõttu tagasi.

27. mail vahistati Švetsis korruptsioonikahtluse tõttu mitu FIFA ametnikku. Hotellis Baur du Lac vahistati kaks FIFA täitevkomitee asepresidenti ja sama komitee juht. Samal päeval algatas Šveitsi politsei kriminaalasja grupi inimeste vastu, keda kahtlustatakse rahapesus seoses jalgpalli MMi korraldajamaa valimisega aastatel 2010, 2018 ja 2022. Süüdistus esitati 14 endisele jalgpalliühenduse tegevametnikule.

USA justiitsministeeriumi andmeil võtsid FIFA tegelased 24 aasta jooksul altkäemaksudeks umbes 150 miljonit dollarit.

14. septembril hoiatas USA peaprokurör Loretta Lynch, et lähiajal on oodata rahvusvahelise jalgpalliga seotud inimeste uut vahistamislainet.

FIFA uus president valitakse ühenduse kongressil 26. veebruaril Zürichis. Kuni valimisteni jätkab presidendina 79aastane Blatter, kes on püsinud selles ametis 1998. aastast.

Hetkel kuum