Äripäev • 4. detsember 2015 kell 6:40

Ettevõtlussektor paisutas kasumit

Ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 892 miljonit eurot, mis oli 5% suurem kui aasta varem samal ajal.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 892 miljonit eurot, mis oli 5% suurem kui aasta varem samal ajal, teatab statistikaamet.

Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kinnisvara- ning info- ja sideettevõtted.

Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim veonduse ja laonduse ning töötleva tööstuse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid tänavu kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,4 miljardi euro eest, mis oli 2% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jae- ja sõidukikaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu vähenes 3%.

Ettevõtete kulud vähenesid kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3%, samas tööjõukulud suurenesid 7%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5800 eurot kvartalis ehk 5% rohkem kui mullu III kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid III kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 6% vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes teist aastat järjest. Investeeriti peamiselt ehitistesse ning masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kaubandus- ning kinnisvaraettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta III kvartaliga suurenesid vaid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Hetkel kuum