Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Põhilise töö on teinud ikkagi ettevõtjad"

  Maksuameti juht Marek Helm räägib maksukoormuse kasvust. Foto: Eiko Kink

  Maksu- ja tolliamet on maksud suuremas mahus kokku kogunud, kuid põhilise töö on teinud ikkagi ettevõtjad, kes on makse tasunud, tunnustas maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.

  "See annab tunnistust sellest, et viimaste aastate muudatused maksukorralduses on kandnud vilja ning ausad ettevõtjad on varimajanduse arvel saanud oma lisandväärtust kasvatada. Kui kasvab lisandväärtus, laekub ka makse," märkis Helm
  Maksuamet mõõdab oma töös eelkõige seda osa, mis jääb potentsiaalselt laekumata. "Kui mullu langes kogumata jäänud maksude osakaal 10,1 protsendilt 7,5 protsendini ja tänavu kahaneb eeldatavalt veelgi, siis on selge, et samas tempos maksuauk järgmistel aastatel enam ei kahane," märkis Helm. "Meie jaoks on edaspidi oluline teha teenused niivõrd lihtsaks, et maksude tasumine oleks võimalikult mugav."
  Peamine mõju maksukoormuse kasvule on tema hinnangul tulnud nn 1000euroste arvete süsteemist, töötamise registrist ning kütuse valdkonna tõhusamast kontrollist. Lisaks järjepidev töö salakaubaga võitlemisel. "Eelmise aasta andmed näitavad, et maksuauk kahanes ca 100 miljoni euro võrra – see on ühe aastaga otseselt varimajandusest tagasivõidetud raha," rääkis Helm. "Meie hinnangul oli mullu maksuaugu osakaal laekunud maksudest viimase seitsme aasta väikseim ehk 7,5 protsenti."
  Ta lisas, et arvestades, et käibedeklaratsiooni muudatuste mõju langeb põhiosas tänavusse aastasse, siis võib eeldada maksuaugu kahanemist ka sel aastal.
  Tulevikus plaanib maksuamet maksulaekumist veelgi kasvatada. "Järgmine suurem muudatus seisab ees maksude tasumisega seotud asjaajamise lihtsustamisega," sõnas Helm. "Oleme alustanud uue e-maksuameti/e-tolli arendamist, mis muudab suhtluse maksu- ja tolliametiga veelgi efektiivsemaks." Sellega on maksuametil eesmärk teenuste lihtsustamise ja kaasajastamise käigus vähendada nendega suhtlemisvajadust selliselt, et tegevused oleksid automatiseeritud ja e-MTA töötaks soovi korral n-ö taustal. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Raadiohitid: mis saab aktsiaturgudest ja majandusest lähemas ning kaugemas tulevikus?
On tavapärane, et Äripäeva raadio kuulajaid paeluvad enim investeerimisteemad ning lõppev nädal ei olnud selles osas erand. „Investor Toomase tunnis“ jagas enda tulevikuvaadet investor Märten Kress ning „Infopankuri“ saates räägiti majanduse tulevikust ja 10 aasta pärast juhtuvast.
On tavapärane, et Äripäeva raadio kuulajaid paeluvad enim investeerimisteemad ning lõppev nädal ei olnud selles osas erand. „Investor Toomase tunnis“ jagas enda tulevikuvaadet investor Märten Kress ning „Infopankuri“ saates räägiti majanduse tulevikust ja 10 aasta pärast juhtuvast.
Rootsi inflatsioon vähenes juulis
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.
Rootsi inflatsioon langes juulis esimest korda alates jaanuarist, ja oli isegi grammike väiksem, kui oodati, kirjutab Dagens Industri.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.