• Jaga lugu:

  Ostujõu kasv dikteerib peatset hinnatõusu

  Ehitustarvete kauplus.Foto: Andras Kralla

  Elanike ostujõud ja kõrge tarbimisaktiivsus on kiirendanud teenuste hinnatõusu ning selle tuules on näiteks pangad tõstnud teenustasusid, mis on kallinenud aastaga 16 protsenti.

  Hinnatõusu taastumist võib oodata järgmise aasta alguses, kuid aasta esimeses pooles on see vaatamata lisanduvatele aktsiisitõusudele tagasihoidlik, kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas statistikaameti täna avaldatud tarbijahinnaindeksi aastamuutust.
  „Kui mootorikütuse hindades avalduvad muutused maailmaturuhindades kohe, siis viimastel kuudel on hinnalangus suuremal määral hakanud levima ka küttehindadesse. Kaugküte on aastaga odavnenud kümnendiku võrra, vähendades majapidamiste kulutusi alanud kütteperioodil,“ märkis Pungas.
  Elanike ostujõu suurenemise ja kõrge tarbimisaktiivsuse mõjul on teenuste hinnatõus tema sõnul kiirenenud, näiteks on kallinenud meelelahutusteenused, puhkusereisid, väljas söömine ja meditsiiniteenused. Suurel määral on tõusnud pankade teenustasud, mis on kallinenud aastaga 16 protsenti.
  Statistikaameti andmetel langesid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,3 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hinnalangus 0,2 protsendini. Euroalas tõusid hinnad esialgsetel andmetel 0,1 protsenti. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.