Äripäev • 7. detsember 2015 kell 7:48

Ostujõu kasv dikteerib peatset hinnatõusu

Ehitustarvete kauplus.  Foto: Andras Kralla

Elanike ostujõud ja kõrge tarbimisaktiivsus on kiirendanud teenuste hinnatõusu ning selle tuules on näiteks pangad tõstnud teenustasusid, mis on kallinenud aastaga 16 protsenti.

Hinnatõusu taastumist võib oodata järgmise aasta alguses, kuid aasta esimeses pooles on see vaatamata lisanduvatele aktsiisitõusudele tagasihoidlik, kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas statistikaameti täna avaldatud tarbijahinnaindeksi aastamuutust.

„Kui mootorikütuse hindades avalduvad muutused maailmaturuhindades kohe, siis viimastel kuudel on hinnalangus suuremal määral hakanud levima ka küttehindadesse. Kaugküte on aastaga odavnenud kümnendiku võrra, vähendades majapidamiste kulutusi alanud kütteperioodil,“ märkis Pungas.

Elanike ostujõu suurenemise ja kõrge tarbimisaktiivsuse mõjul on teenuste hinnatõus tema sõnul kiirenenud, näiteks on kallinenud meelelahutusteenused, puhkusereisid, väljas söömine ja meditsiiniteenused. Suurel määral on tõusnud pankade teenustasud, mis on kallinenud aastaga 16 protsenti.

Statistikaameti andmetel langesid hinnad novembris eelmise kuuga võrreldes 0,3 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hinnalangus 0,2 protsendini. Euroalas tõusid hinnad esialgsetel andmetel 0,1 protsenti. 

Hetkel kuum