Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pillesaar: haridus ja sotsiaalkaitse erakätesse

  Jaan Pillesaare sõnul on Eesti maksukoormus on maailma edukamate riikidega võrreldes jätkuvalt liiga kõrge,Foto: Raul Mee

  Kuna maksukoormuse kasvu põhjus on maksude parem kogumine, siis on see ühiskonnale positiivne uudis, kuid me ei saa unustada, et Eesti maksukoormus on edukate riikidega võrreldes jätkuvalt liiga kõrge, ütles ettevõtja Jaan Pillesaar.

  "Eesti on end maksupoliitikas harjunud võrdlema vaid Euroopa riikide keskmisega. See ei ole hea, sest esiteks puudub meil nende riikidega ligilähedaseltki võrreldava suurusega kapitalibaas," selgitas AS Helmes juhatuse esimees Pillesaar. "Piltlikult öeldes on meil siin kordades vähem investeeritud kapitali, mille tuludest saaks heldelt sotsiaalsüsteemi ülal pidada."
  Euroopa riigid on viimase 50 aastaga nii ettevõtluse kui ühiskonna keskmise jõukuse poolest muust maailmast kõvasti maha jäämas. "See kindlasti ei ole trend, mida Eesti peaks järgima," tõdes Pillesaar.
  Pillesaar kui maksumaksja tunnustab maksuameti tööd. "Meeldib, et nad teevad ennast pidevalt efektiivsemaks ja vähendavad töötajate arvu," märkis Pillesaar. "Efektiivsuse poolest on MTA selge eeskuju avalikus sektoris."
  Eesti maksukoormus oli 2013. aastal 32,9 protsenti ning on üha kasvnud. "Edukamates rikastes riikides, näiteks USA ja Šveits, on maksukoormus alla 30% SKT-st ja suurt osa haridusest ning sotsiaalkaitsest pakub erasektor," lausus Pillesaar. "Nad on tõestanud, et maksudega suure osa SKT ümberjagamine ei loo uut väärtust, vaid vähendab olemasolevat. Sarnane poliitika peaks olema ka Eesti eesmärk, kui tahame oma lastele ehitada turvalist ja meeldivat elukeskkonda."
  Kui maksude laekumine on paranenud, siis Pillesaare sõnul tuleks kindlasti seda võimalust kasutada ja alandada kõrgemaid maksumäärasid. "Tänase koalitsiooni suund tööjõumaksude vähendamisele on väga õige," märkis Pillesaar. 
  Majanduslikku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD värskest ülevaatest Euroopa Liidu riikide maksutrendidest nimetatakse Eestit riikide hulgas, kus maksukoormuse tõus oli eelnenud aastaga võrreldes üks suuremaid.
  Eesti maksukoormus oli 32,9%. Rahandusministeerium põhjendas, et see on tõusnud, kuna maksu- ja tolliamet kogub makse paremini.
  Tänane Äripäev kirjutab, et ettevõtjad on maksukoormuse kasvu pärast mures. OECD riikide hulgas on Eesti maksukoormuse poolest umbes keskel, kuid paistab silma maksukoormuse hoogsa kasvuga.
 • Hetkel kuum
Mari-Liis Kukk: saatuslik loogika, mis ähvardab krüptoparadiisi põrguks muuta
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.