Sirje Rank • 10. detsember 2015 kell 9:59

Soome Pank prognoosib tänavu majanduslangust

Erkki Liikanen  Foto: Scanpix/Reuters

Soome keskpanga värske majandusprognoosi järgi kahaneb Soome SKP tänavu eelnenud aastaga võrreldes 0,1%.

Tuleval aastal peaks kasv kiirenema 0,7%-le ja ületuleval aastal 1%-le.

Soome majanduse kasvunäitajaid survestavad majanduse struktuurimuutused, kulutaseme vähenenud konkurentsivõime ja tööealise elanikkonna vähenemine,“ vahendas Kauppalehti Soome Panga juhi Erkki Liikaneni sõnu.

Väliskaubandusest Soome majandusele keskpanga hinnangul niipea vedurit ei saa. Mõnevõrra investeeringute lisandumine euroalal tuleval aastal Soome eksporti küll ergutab, kuid majanduskasv tervikuna jääb siiski euroala nõrgimate hulka. Kusagilt ei terenda praegu ei maailmakaubanduse kiiret elavnemist ega eriti konkurentsivõimelisi eksporttooteid, mis varem on ekspordi kiiresti käima tõmmanud.

Hinnad langevad Soome majanduses tänavu 0,1% ja kasvavad tuleval aastal vaid 0,3%.

Palgad tõusevad vastavalt kokkulepetele vähe, kuid ikka on tööjõuühiku hind Soomes kasvanud muust euroalast kiiremini. Tootlikkuse kasv on kehv.

Hetkel kuum