Äripäev • 11. detsember 2015 kell 10:01

Euroopa Liit Venemaale: uusaastakinke ärge oodake

Euroopa Liidu saadik Venemaal Vygaudas Ušackas.  Foto: epa

Euroopa Liidu seisukoht Venemaa sanktsioonide küsimuses vaevalt muutub - Moskval pole mõtet oodata uusaastakinke, ütles EL saadik Venemaal Vygaudas Ušackas.

„Olen peaaegu kindel, et meie seisukoht jääb samaks. Mingit kauplemist Süüria ja Ukraina pärast ei tule, uusaastakinke pole mõtet oodata,“ teatas Ušackas, konverentsil „Venemaa – Euroopa Liit: suhted ja väljavaated“, vahendas Interfax.

Diplomaat lisas, et Vene-vastaste sanktsioonide mahavõtmine sõltub Minski lepete täielikust täitmisest. Samas rõhutas ta, et ELil pole plaani pikendada sanktsioneeritud isikute nimekirja.

Arvatavasti vaadatakse Venemaa-vastased sanktsioonid üle Euroopa Liidu liidrite kohtumisel 17.-18. detsembril. Näiteks Venemaa kaitse- ja energeetikasektori ettevõtetega koostöö praegune piirang saab ümber 31. detsembril.

Sanktsioonid Venemaa vastu kehtestas EL kevadel 2014, pärast Krimmi annekteerimist ja sõjategevust Ukraina idaosas. Algselt viidi piirangud sisse mõnede füüsiliste ja juriidiliste isikute suhtes, hiljem lisandusid majandussanktsioonid, mis hõlmasid ka energia-, kaitse- ja rahandussektori.

Hetkel kuum