Mait Kraun • 23. detsember 2015 kell 17:15

Briti majanduskasv hoiab keskpanka tagasi

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Suurbritannia majandus kasvas eelmisel kahel kvartalil arvatust vähem. See on märk, et brittide majanduskasv on aeglustumas, vahendab Bloomberg.

Kolmandas kvartalis (juuli kuni september) kasvas Suurbritannia sisemajandus koguprodukt 0,5 protsendi asemel hoopis 0,4 protsenti, teatas Briti Statistikaamet. Teise kvartali kasvu korrigeeriti 0,2 protsendi võrra alla poole, mis tähendab, et kasvuks kujunes hoopis 0,5 protsenti.

Need korrektuurid viitavad asjaolule, et tarbijatele ja sisemaisele nõudlusele toetuv Suurbritannia majandus on aeglustumas. Prognoositakse, et järgmisel aastal kasvab sealne majandus 2,3 protsenti. Bloombergi küsitletud analüütikud aga hoiatasid, et brittide lahkumine Euroopa Liidust vähendaks kasvuperspektiivi.

Viimase kolme kvartali majanduskasv on Suurbritannias olnud nõrgim alates 2012. aastast. Eelmisel aastal oli keskmine kvartaalne kasv 0,7 protsenti. Inglismaa Keskpank hoidis sellel kuul baasintressimäära 0,5 protsendi juures ning ametnikud on vihjanud, et intresside tõstmisega neil kiiret ei ole.

„Oodatust kehvem nõudlus ja kulude pool majanduses on suurendanud tõenäosust, et keskpank lükkab intressimäärade tõstmise 2016. aasta teise poolde,“ ütlesid Bloomberg Intelligence’i analüütikud Jamie Murray ja Dan Hanson.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas Suurbritannia majandus kolmandas kvartalis 2,1 protsenti. Eelnevalt arvati, et kasv oli 2,3 protsenti.

 

 

Hetkel kuum