Harry Tuul • 29. detsember 2015 kell 13:30

Uurijad: Boriss Nemtsovi mõrva tellis autojuht

Boriss Nemtsovi mõrvapaik Moskva südalinnas 27. veebruari hilisõhtul.  Foto: epa

Venemaa uurimiskomitee nimetas esmakordselt tagaotsitavaks kuulutatud Ruslan Muhhudinovi opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsovi mõrva tellijaks ja organiseerijaks. Muhhudinov teenis väidetavalt autojuhina Tšetšeenia pataljonis Sever, mis on Ruslan Kadõrovi otsealluvuses.

Komitee ametliku esindaja Vladimir Markini sõnul eraldatakse nimetatud kaasus muust uurimisest, vahendas uudisteagentuur Interfax. Samas ei välista uurijad, et mõrval oli ka teisi veel tuvastamata tellijaid. „Ruslan Muhhidonovi suhtes, kes on sooritatud kuritegude tellija ja organisaator ning kes on rahvusvaheliselt tagaotsitav alates novembrist 2015, ning samuti teiste veel tuvastamata isikute suhtes läbi viidav uurimine plaanitakse eraldada iseseisvaks kriminaalasjaks,“ rääkis Markin.

Ülejäänud kahtlusalustele esitatakse lõplik süüdistus. „Täna plaanivad uurijad esitada süüdistuse lõpliku versiooni Zaur Dadajevile ja Šadid Gubaševile, Temirlan Eskerhanovile ja Hamzat Bahajevile tellimusmõrva sooritamise eest organiseeritud grupeeringus ning ebaseaduslikus tulirelva omandamises, kandmises, veos ja hoidmises,“ teatas Markin.

Varem on välja tulnud, et mõrva vahetu täideviija oli Zaur Dadajev, kes on samuti pataljon Sever liige. Veel ühe kahtlusaluse Beslan Šavanovi uurimine lõpetati novembris 2015, kuna ta hukkus kinnipidamisel Groznõis.

Boriss Nemtsovi tütre advokaat Vadim Prohhorov kahtleb versioonis, et tellijaks oli Muhhudinov. „Madalama järgu organisaator – jah. Aga tellijad olid kõrgelseisvad inimesed,“ kommenteeris ta uurimiskomitee teadet. Tema sõnul nimetatakse võimaliku tellijana Muhhudinovit, et viia löök eemale Kadõrovi lähiringist.

Ka Riigiduuma liige Dmitri Gudkov oli uurmisversiooni suhtes kriitiline. „Nemtsovi mõrva tellis tšetšeenia autojuht Muhhudinov. Olmepõhjustel. Kadedusest tarkuse ja ande vastu. Aitäh uurimiskomitee, me pole ise seda suutnud välja mõelda,“ kirjutas Gudkov Facebookis, vahendas newsru.com.

Muhhudinov kuulutati tagaotsitavaks 18. novembril. Uurijate andmetel võis ta lahkuda Venemaa territooriumilt ning asub ilmselt Araabia Ühendemiraatides. Samas on portaal Rosbalt viidanud, et Muhhudinov varjab end Tšetšeenias. Seal võib end peita veel üks uurimise figurant, pataljoni Sever jaoülem Ruslan Geremejev. Muhhudinovit on nimetatud Geremejevi autojuhiks.

Pataljonid Sever ja Jug loodi 2006. aastal otse Tšetšeenia riigijuhile Ramzan Kadõrovi alluvusse ning kuuluvad siseministeeriumi vägede koosseisu.

Boriss Nemtsovi tapeti Moskva südalinnas 27. veebruari hilisõhtul.

Hetkel kuum