Sirje Rank • 5. jaanuar 2016 kell 9:22

Euroala inflatsioon ei võta vedu

Hinnasula Frankfurdis  Foto: EPA

Eurostati täna avaldatud esialgsel hinnangul oli inflatsioon euroalal detsembris samal tasemel kui novembris ja jäi seega analüütikute ootustele alla.

Hinnad tõusid euroalal detsembris aasta baasil 0,2%.

Enne, kui eile avaldati Saksamaa detsembrikuu inflatsiooninäit, olid agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud prognoosinud euroalal inflatsiooni kiirenemist keskmiselt 0,4%-le.

Inflatsioon Saksamaal (mille osakaal euroala näitajas on 28%) valmistas aga pettumuse – see aeglustus detsembris novembri 0,3 protsendilt 0,2%-le. Hindu tõmbas alla nafta hinna langus. See võib vähendada nn baasefekti mõju, millega olid seotud inflatsiooni kiirenemise ootused uue aasta alguses.

Viimasel pressikonverentsil ütles Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi: „Aastavahetuse paiku peaks inflatsioon kiirenema peamiselt baasefekti tõttu, mis on seotud nafta hinna langusega 2014. aasta lõpus.“

Euroala inflatsioon võngub ikka alles nulli piiril hoolimata erakorralistest abinõudest, millega Euroopa Keskpank on püüdnud inflatsiooni elustada. Möödunud aasta märtsis alustas keskpank suuremahulist euroala võlakirjade tugiostuprogrammi, mida detsembris veel poole aasta võrra pikendati. Euroopa Keskpangas hoiustamise intressimäär on miinuses.

Brenti toornafta hind 37 dollari tasemel barrelist on aga palju madalam, kui eeldas Euroopa Keskpank detsembris avaldatud majandusprognoosis, mille järgi euroala inflatsioon kiireneb tänavu 1%-le ja tuleval aastal 1,6%-le.

Hetkel kuum