Sirje Rank • 6. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Põhjala kuumal kinnisvaraturul uue rekordi ootus

Stockholmi kinnisvaraturul võib vähese pakkumise tõttu ennustada äripindade üüri kallinemist.  Foto: EPA

Põhjala kinnisvaraturg, kus mullu tehti rekordarv tehinguid, võib välisinvestorite huvist kannustatuna rühkida alanud aastal veelgi kõrgemate tippude poole.

Kinnisvaratehinguid monitooriva Pangea Property Partnersi hinnangul tehti Rootsis, Norras, Soomes ja Taanis mullu 905 kinnisvaratehingut, mille maht ületas 5 miljoni euro piiri. Tehingute kogumaht oli 39,4 miljardit eurot, ületades 2014. aasta taseme 36%, vahendas agentuur Bloomberg.

Kinnisvara hindu Põhjalas hoiab tõusutrendis odav laenuraha – keskpankade baasintressimäärad on negatiivsed –, ja rahuldamata nõudlus. Lisaks märkimisväärne kapitali sissevool. See lubab ka 2016. aastaks turul tugevat seisu prognoosida, ütles Bloombergile Pangea analüüsiosakonna juht ja partner Mikael Söderlundh. Vähene pakkumine tõstab üürihindu Stockholmi äripindade turul, kus on väga palju rahuldamata nõudlust, ütles ta.

Norras ja Taanis tehingute maht mullu peaaegu kahekordistus ning Soomes oli kasv 30%. Rootsis oli 3% langus, kuid Rootsi on endiselt regiooni suurim turg. Pangea andmeil olid tõusu vedajaks rahvusvahelised investorid – kogumahust moodustasid piiriülesed tehingud 35%.

„Muu Euroopaga võrreldes näitab Põhjala praegu kiiremat majanduskasvu,“ ütles Söderlundth. Ka Põhjala riikide endi suurinvestorid on järjest enam huvitatud naaberriikidesse investeerimisest.

„Praegu on Põhjala kinnisvaraturul väga suur nõudmine, huvitatud investoreid on igat masti. Nii võib juhtuda, et tänavu ületab tehingute maht esimest korda 40 miljardi euro piiri. Siinjuures tuleb meeles pidada, et kinnisvara hinnad on järjest kerkinud, mis teeb selle uue rekordi saavutamise lihtsamaks.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum