Kadi Neemre • 7 jaanuar 2016

Citi: naftaturg on nõrgem kui hinnad näitavad

Foto: EPA

Citigroupi analüütik Ed Morse märkis, et USA nafta hinnad võivad kukkuda ka ligi 20 dollarile barreli eest. Täna kukkus nafta barreli hind korraks viimase 12-aasta madalaimale tasemele, makstes vaid pisut üle 32 dollari, vahendab CNBC.

“Kunagi ei tea, millal võib põhi vastu tulla,” hoiatas Morse.

Ta märkis, et hiljutine langus on olnud tõsisem kui ta oskas oodata.“Me usume, et hinnad kukuvad veelgi,” lisas ta.WTI toornafta hind tegi täna ennelõunal ligi 3% languse; eile kukkus hind 5,5%.Hiina aktsiate probleemid põhjustasid sellel nädalal uusi muresid maailma suuruselt teise majanduse aeglustumise ning selle pärast, mis mõju võib sellel olla globaalsele naftanõudlusele. Arvesse tuleb võtta ka seda, et tootmine on praegu rekordsuur ning naftavarud hiiglaslikud.“Turg on tegelikult nõrgem kui nafta hind võiks viidata,” sõnas Morse.Ta lisas, et tarnekatkestused seoses poliitilise ebakindlusega Venetsueelas, Nigeerias või Iraagis võivad nafa hinda aga kergesti kasvatada.“Meil on 95 miljoni barrelit päevas turg ning ligi pooleteise miljoni barreli suurune ületootmine,” sõnas ta.Morse usub, et naftaturg stabiliseerub aasta lõpuks ning selleks kärbitakse nafta tootmist.

Hetkel kuum