Äripäev • 12. jaanuar 2016 kell 5:44

Taavi Rõivas seadis Eestile viis sihti

Peaminister Taavi Rõivas  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Peaminister Taavi Rõivas kirjutab Postimehes, et sõnastas täpselt aasta tagasi Uue Põhjamaa visiooni, mille järgi saab Eestist hästi kaitstud, jõukas, uuendustele avatud ning kasvava rahvaga maa ning nimetas viis olulisimat ülesandepüstitust valitsusele 2016. aastal.

1. Hästi kaitstud Eesti. Selle all loodab peaminister Taavi Rõivas, et suvel NATO Varssavi tippkohtumisel jõutaks otsusteni, mis põlistavad liitlaste kohaloleku Eestis ja lähiriikides ning saadavad veelgi selgema sõnumi, et NATO riikidega ei ole mõtet tüli norida, sest meil kehtib põhimõte „Üks kõigi, kõik ühe eest“ ning rööbiti tugevdab Eesti iseseisvat kaitsevõimet.

2. Majanduskasvu eeldused paika. Peaministri hinnangul on pikaajaliselt Eestis kõik õigesti ega näe vajadust muutusteks, küll aga on võimalust ja vajalikkust olla avatud uuendustele ning teha asju veel paremini.

3. Hindame igaühe panust. Peaministri hinnangul on Eesti tööhõive loomuliku tipu lähedal ning töökäte arvu saab kasvatada nüüd näiteks 2016. aastal käivituva töövõimereformi kaudu.

4. Tugevamad omavalitsused ja uuendusmeelne riik, mille tuumaks on, et haldusreformi käigus sünniks tugevad ja võimekad vallad, mis pakuvad inimestele paremaid teenuseid ja suurendavad maapiirkondade konkurentsivõimet.

5. Teeme Eesti suuremaks. Selle all on peaministri hinnangul oluline nii osaleda missioonidel, et tagada julgeolekut kodust kaugemal kui ka jagada oma reformikogemust, kuid tõeliselt suureks saab Eesti üksnes siis, kui suudame olla suured vaimult, sealhulgas aidata ka endast nõrgemaid, mis tähendab, et alanud aastal on nii mõnelgi riigiasutusel põhjust pingutada selle nimel, et sõjapõgenike aitamine toimuks sujuvalt ning Eesti ühiskonnale aktsepteeritavalt.

Loe peaminister Taavi Rõivase mõtteavaldust täispikkuses Postimehest.

Hetkel kuum