Kadri Põlendik • 18. jaanuar 2016 kell 5:00

Need on 20 kõige turvalisemat lennufirmat

Ka põhjanaabrite Finnair on üks maailma ohutumaid lennufirmasid.  Foto: Raul Mee

Üks asi, mida ettevõtjad palju teevad, on reisimine ja teatav osa sellest reisimisest toimub lennukites. Kuigi lendamisel peetakse sageli kõige olulisemaks soodsat hinda, ei tohi unustada turvalisust, mis on veelgi tähtsam.

Veebilehekülg AirlineRatings.com, mis nimetab end maailma ainsaks turvalisust ja toodet hindavaks saidiks, teatas oma uurimuse põhjal, millised on maailma 20 kõige ohutumat lennufirmat ja 10 kõige turvalisemat ja odavamat lennufirmat.

Kolmandat aastat järjest valiti kõige turvalisemaks Austraalia lennufirma Qantas, millel ei ole olnud ühtegi hukkunutega lõppenud lennuõnnetust.

Ülejäänud lennufirmasid ei pandud paremusjärjestusse, need on:

Air New Zealand,Alaska Airlines,All Nippon Airlines,American Airlines,Cathay Pacific Airways,Emirates,Etihad Airways,EVA Air,Finnair,Hawaiian Airlines,Japan Airlines,KLM,Lufthansa,Scandinavian Airline System,Singapore Airlines,Swiss,United Airlines,Virgin Atlantic,Virgin Australia.

AirlineRatings.com-i hindamissüsteem arvestab rea asjaoludega, mis on seotud lennundust reguleerivate asutuste ja ühenduste audititega, riiklike audititega ja õnnetustes hukkunute andmetega. Veebilehe meeskond uuris ka iga lennufirma tegevusajalugu, vahejuhtumite andmeid töökvaliteeti.

Lugejate soovidele vastu tulles valis veebilehekülg välja ka 10 kõige turvalisemat odavlennufirmat, mis pandi samuti üksnes tähestikulisse järjekorda. Erinevalt paljudest teistest odavlennufirmadest on kõik need kümme läbinud veebilehe teatel Rahvusvahelise Lennufirmade Assotsiatsiooni lennuohutuse auditi IOSA. Need on:

Aer Lingus,Flybe,HK Express,Jetblue,Jetstar Australia,Thomas Cook,TUI Fly,Virgin America,Volaris, Westjet.

407 vaatluse all olnud lennufirmast rohkem kui neljandikul ehk 148 ettevõttel on kõige kõrgem, seitsmetähene ohutusreiting. Ligi 50 ettevõttel on aga üksnes kolm tähte või vähem. 10 lennufirmal on ainult üks täht, need asuvad Indoneesias, Nepalis ja Surinames. 

Kuigi mullu toimus mitu traagilist ja kummalist lennuõnnetust, jäi Aviation-Safety.net andmetel eelmine aasta 16 õnnetuse ja 560 hukkunuga alla 10 aasta keskmise, mis on 31 õnnetust ja 714 hukkunut. 2015. aasta numbrid olid ka oluliselt paremad kui aasta varem, siis toimus 21 õnnetust 986 hukkunuga. Möödunud aastal lennutasid maailma lennufirmad kokku 3,6 miljardit reisijat ja tegid 34 miljonit reisi.

Väike pilguheit minevikku näitab, et 50 aastat tagasi oli seis märkimisväärselt hullem. Aastas toimus 87 lennuõnnetust, milles hukkus 1597 inimest, samas kui reisijaid oli kokku üksnes 141 miljonit - see on 5% mullusest koguarvust.

Hetkel kuum