Sirje Rank • 21. jaanuar 2016 kell 9:00

Kas keskpangad päästavad päeva?

Axel Weber Davosi majandusfoorumil  Foto: Scanpix/Reuters

Maailma keskpankade agressiivne rahapoliitika leevendamine aitas maailmamajanduses ära hoida uue suure depressiooni, kuid stabiilset majanduskasvu pole see taganud, märgiti eile Davosis majandusfoorumil.

„Euroopa Keskpanga tegevus ja eelarvestiimulid on teinud poliitikute jaoks struktuursete reformide vältimise liiga lihtsaks,“ ütles Davosi majandusfoorumil UBS Groupi juhatuse esimees ja Saksamaa endine keskpanga juht Axel A. Weber. „Nüüd on vaja struktuurireformide poliitika õigeks saada, sest keskpankadel ja eelarvepoliitikal on siit edasi väga vähe lisada.“ Weber osales paneeldiskussioonis, mis arutles maailma majanduskasvu „illusiooni“ üle.

Ka India keskpanga juht ja IMFi endine peaökonomist Raghuram G. Rajan möönis, et keskpankade tegevus on võtnud poliitikutelt motivatsiooni teha teisi poliitilisi valikuid.

Keskpankade tegevuse tagajärg on selline olukord turgudel, kus hinnasignaalid on hägustunud ja pole enam selget arusaama, mis on ühe või teise varaklassi õige hind. Kui keskpankade sekkumine ka ühel hetkel oli õigustatud, siis mida kauemaks see kestma jääb, seda suuremad tulevad moonutused ja sellest johtuv ebakindlus.

Kommenteerides turbulentsi maailma turgudel, olid panelistid pigem seda meelt, et intressimäärasid tõstma asunud USA keskpank ei lase ennast võetud kursilt väärata. Vähemalt seni, kuni turgude saagimine pole hakanud oluliselt ootusi mõjutama.

JPMorgan Chase & Co varahalduse juht Mary Callahan Erdoes rõhutas, et USA keskpank pole asunud mitte rahapoliitikat karmistama, vaid normaliseerima. Ja kui õnnestub sellele kursile jääda, siis aitab see taastada usaldust, mis on praegu hulga kapitali n-ö ootele jätnud ja investeeringuid tagasi hoidnud.

Praegust rahutust seletas ta muu hulgas sellega, et keskpankade rahatrükiga on tekkinud palju karjamentaliteeti – raha on voolanud ühte kohta ja kui kõik korraga oma positsioone muudavad, siis tekivadki suured kõikumised. Ta viitas korduvalt, et nii USA majapidamised kui ka ettevõtted on praegu palju kindlamas seisus kui viimase finantskriisi ajal. Samuti suhtus ta optimistlikult Hiina väljavaadetesse ja oli veendunud, et poliitikategijad ei lase halvimal juhtuda.

Ka Weber väljendas optimismi Hiina arengute üle – UBS plaanib oma personali seal lähiaastatel kahekordistada. Pikas perspektiivis on praegu Hiinas käivitunud struktuursed muutused õige samm. Need on valulised, kuid tagavad majanduskasvule stabiilsema kasvu.

Euroopa kohta arvas Weber, et Euroopa Keskpank jätkab ülilõtva rahapoliitikat vähemalt niikaua, kuni on seda lubanud. Sest majanduskasv küll taastub, kuid olukord tööturul on USAga võrreldes oluliselt kehvem. Lisameetmetes Weber kahtles, kui just majanduse olukord oluliselt ei halvene. Lisaks nentis ta, et toorme praeguse hinnataseme juures on keskpankadel raske oma inflatsioonisihte saavutada – nii oleks mõistlikum võtta laiem vaade.

Hetkel kuum