Ave Lepik • 25 jaanuar 2016

Prantsusmaa valmis Venemaalt sanktsioonid maha võtma

Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron.  Foto: epa

Prantsusmaa on valmis sel suvel üle vaatama Venemaa-vastased sanktsioonid pärast seda, kui on täidetud Minski kokkulepped, teatas täna hommikul Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron.

„Meie ühiseesmärk on jõuda suveks võimaluseni võtta maha sanktsioonid, juhul kui Minski kokkuleppeid järgitakse,“ vahendas telekanal Dožd Venemaal viibiva Macroni sõnu.

Täna hommikul avati Moskvas Vene-Prantsuse majandus-, rahandus-, tööstus- ja kaubandusnõukogu kohtumine, kus Prantsuse delegatsiooni juhib Macron. Kohtumisel arutatakse energeetika, lennukiehituse ja teiste valdkondade ühisprojekte.

Teine Minski lepe sõlmiti mullu 12. veebruaril, läbirääkimistel osalesid Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa ning vaatlejana OSCE esindaja, aga samuti ka isetekkeliste Donetski ja Luganski vabariigi esindajad.

Lepped näevad ette Ukrainas Donetski ja Luganski oblastis tulevahetuse lõpetamise, nendelt aladelt raskerelvastuse äraviimise, konflikti osapoolte pantvangide vabastamise ning Ukrainale oma riigipiiri üle täieliku kontrolli andmise.

Ka USA riigisekretär John Kerry on öelnud, et Venemaalt võidakse sanktsioonid maha võtta lähikuudel – kui on täidetud Minski lepete tingimused.

Hetkel kuum