Kadi Neemre • 25 jaanuar 2016

Turud võivad muuta Föderaalreservi plaane

Foto: EPA

Viimase kolme nädala jooksul on turud kaotanud ligikaudu 2,5 triljonit dollarit ning ka tarbijad võivad oma kulutusi peagi koomale hakata tõmbama; see aga omakorda võib mõjutada Föderaalreservi plaani tõsta tasapisi intressimäärasid.

Poliitikud väidavad, et oht möödub peagi, kuid risk, et aktsiate mahamüümine annab löögi USA majanduse peamisele mootorile – tarbijate kulutustele – muutub seda suuremaks, mida kauem on turud languses, vahendab CNBC.

Kui turg ei hakka peagi taastuma, siis järgmistel kuudel kulutavad tarbijad kuni 150 miljardi dollari võrra vähem, selgub Föderaalreservi ja teiste institutsioonide analüüsist. 

Selle nädala keskel toimub Föderaalreservi esimene kohtumine alates detsembrikuisest intressimäärade tõstmisest. Suure tõenäosusega tulevasel kohtumisel intressimäärasid ei tõsteta, vaid analüüsitakse hiljutiste sündmuste mõju keskpanga väljavaadetele.

Peale Föderaalreservi viimast kohtumist on nafta hinnad langenud viimaste aastate madalaimale tasemele, mured Hiina majanduskasvu pärast on turud langusesse viinud ning Föderaalreservi ametnikud on avaldanud muret, et USA inflatsiooniprognoosi langus võib avaldada negatiivset mõju majapidamistele ja ettevõtetele, aeglustades seeläbi riigi majanduskasvu.

Kuigi Föderaalreserv ei ole hetkel oma plaani sellel aastal intressimäärasid tõsta, muutnud, näevad investorid üha kasvavat riski, et Fed peab oma plaani siiski vastavalt olukorrale üle vaatama.

Investorid prognoosivad, et USA keskpank tõstab teist korda intressimäärasid alles 2016. aasta teises pooles.

 

Hetkel kuum