Sirje Rank • 29 jaanuar 2016

Venemaa keskpank stiimulit ei lisanud

Venemaa keskpank  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa keskpank otsustas täna baasintressimäärad muutmata jätta, eelistades ära oodata olukorra rahunemise nafta- ja valuutaturul.

Neljandat korda järjest otsustas keskpank baasintressimäära 11% tasemel muutmata jätta, vahendas agentuur Bloomberg. Otsus oli ootuspärane. Edaspidise suhtes teatas keskpank, et ei välista ka rahapoliitika karmistamist, kui inflatsioonirisk seda nõuab.

Rubla kurss on saaginud samas taktis nafta hinna kõikumisega, mis võib Venemaa majanduses tänavu tuua teise järjestikuse aasta, kus SKP kahaneb. Läinud aastal kahanes SKP 3,7%.

Nädalapäevad tagasi lõi rubla USA dollari suhtes mõõnarekordi, viimastel päevadel on rubla kurssi aga kergitanud uudised, et Venemaa võib kokku saada naftat eksportivate riikide kartelli OPECi liikmetega, et arutada võimalikku naftatootmise vähendamist.

Venemaa keskpanga siht on kärpida inflatsioon 2017. aasta õpuks 4%-le. Detsembris aeglustus inflatsioon aasta baasil 12,9%-le ja jaanuari prognoos on majandusminister Aleksei Uljukajevi sõnul umbes 10%.

Täna kauples rubla Bloombergi andmeil tasemel 75,86 rubla USA dollarist.

Hetkel kuum