Äripäev • 2 veebruar 2016

Danske kasum langes, tulud kasvasid

Danske avaldas 2015. aasta majandustulemused.  Foto: epa

Danske Bank Eesti avaldas täna eelmise aasta majandustulemused, millest selgub, et pank teenis mullu vähem kasumit kui aasta varem, kuid aastases võrdluses tulud kasvasid.

Danske Bank Eesti teenis eelmisel aastal kasumit 8,8 miljonit eurot (mullu samal ajal 9,8 miljonit eurot). Eelmise aasta kasum langes, sest laenude allahindluste reserv alanes 2015. aastal oluliselt vähem kui eelnenud aastal. Kasum enne allahindlusi aga suurenes tulude kasvu ja kulude kahanemise tõttu.

Panga tulud kasvasid aastases võrdluses 14%. Kasv toimus eelkõige intressitulude arvel. Kulud kahanesid 10% võrra. Aasta kokkuvõttes kujunes kulu/tulu suhteks 67% (85%). Jaotatud omakapitali tootlus oli 15,4% (21,3%).

Aastaga suurenes oluliselt äriklientide segmendi ärimaht. Äriettevõtetest klientide laenuportfell on kasvanud 193 miljoni euro võrra ehk 35% ning hoiuseportfell 257 miljoni euro võrra ehk 46%.

2015. aastal ei moodustanud Danske Bank lisaprovisjone, sest laenuportfelli kvaliteet on väga kõrge. Laenukahjumite reserv oli 31. detsembri seisuga 12,3 miljonit eurot ja laenu allahindluste reservi suhe laenuportfelli ulatus 1,4% tasemeni (aasta varem 2,2%).

„2015. aastal kasvas Eesti majandus, kuid kasv tugines peamiselt sisetarbimisele. Ettevõtted on seni olnud investeeringutes ettevaatlikud," kommenteeris Danske Bank Eesti filiaali juhataja Ivar Pae.

Pae sõnul määravad selle aasta majanduskasvu enim ettevõtete produktiivsus ja keskkonna ebakindlus. "Märgata on ettevõtjate soovi püsida konkurentsivõimelisena ja säilitada produktiivsus, millest tulenevalt on suurenenud ka investeeringute huvi."

Hetkel kuum