Piret Reiljan • 2. veebruar 2016 kell 10:45

Rain Lõhmusele maksuameti lennukas plaan meeldib

Rain Lõhmus suhtub positiivselt maksuameti ideesse mõne aasta pärast kõik maksudeklaratsioonid kaotada.  Foto: Eiko Kink

LHV Panga asutaja ja suurim aktsionär Rain Lõhmus suhtub maksuameti ideesse mõne aasta pärast kõik maksudeklaratsioonid kaotada positiivselt ja peab seda teostatavaks.

"Mina suhtun algatusse selgelt positiivselt. Praeguse maksusüsteemi järgi peaks see olema ka enamalt jaolt teostatav, kuna Eestis on ettevõtete puhul maksustatavad näiteks dividendid, mitte kasum," sõnas ta. Tavapäraselt maksustatakse maailmas kasumit, mille arvutamine on sageli komplitseeritud ja sisaldab tõlgendamisruumi. Eestis seda probleemi pole.    

Lõhmus lisas, et eks infotehnoloogiaga seonduvalt ole alati hirmud, et privaatsus kannatab, aga ometi kasutame mobiiltelefone, internetti, pankasid jne. 

"Minule sümpatiseerib ettevaatav mõtlemine ja tahe teha midagi uut ning asjaajamist lihtsamaks muutvat," ütles Lõhmus.

Eile avaldas maksuamet, et nende uus suur eesmärk on kaotada aastaks 2020 praegused kohustuslikud maksudeklaratsioonid, nii et ettevõtja ja maksuameti vaheline suhtlus piirduks vaid sellega, et ettevõtja kontrollib nutiseadmest, kas tal on maksuasjadega kõik korras. Sisuliselt tähendaks see, et näiteks palkade info jõuaks maksuametisse otse pangaülekannetest ja kaoks palkade ning tööjõumaksude deklareerimine. Hoopis maksuamet oleks see, kes koostaks aruandlust ettevõtjale, kas viimase maksuasjadega on kõik korras.

Hetkel kuum