Äripäev • 3. veebruar 2016 kell 8:52

Ukraina leedukast majandusminister astub tagasi

Ukraina majandus- ja kaubandusminister Aivaras Abromavicius astub tagasi.  Foto: Andres Haabu

Ukraina majandus- ja kaubandusminister Aivaras Abromavicius teatas täna, et astub riigis üha kasvava korruptsiooni tõttu ametist tagasi.

„Mul ja minu meeskonnal pole soovi olla korruptsiooni sirmiks või nende inimeste marionettideks, kes soovivad vana võimu stiilis saada oma kontrolli alla riigi raha. Ma ei taha sõita Davosi, rääkida seal meie edusammudest, samal ajal kui meie seljataga langetatakse otsuseid, mis on üksikute inimeste huvides,“ vahendas Ukraina Pravda ministri sõnu.

Abromavicius lisas, et Ukraina üks suuremaid korruptante on ülemraadas Petro Porošenko bloki fraktsiooni esimehe asetäitja Igor Kononenko. Ministri sõnul on Kononenko teinud väga palju selleks, et blokeerida majandusministeeriumi tööd. Ka süüdistas minister rahvasaadikut oma inimeste lobistamises kõrgetesse riigiametitesse ja ministeeriumidesse.

"See ei ole emotsionaalne otsus. Ma leian, et sellise süsteemi puhul ma ei saa olla efektiivne. Mul ei ole vajalikku toetust, on vaid kolossaalsed püüded sekkuda ministeeriumi töösse," selgitas Abromavicius.

Ka Abromaviciuse eelkäija Pavlo Šeremeta astus 2014. aasta augustis tagasi – tema polnud rahul reformide aeglase elluviimisega.

Leedust pärit ning majandushariduse Tallinnas Concordia ülikoolis omandanud Aivaras Abromavicius juhib Ukraina majandusministeeriumit 2014. aasta detsembrist. Ta on töötanud Hansapangas ning East Capitali grupis.

Ta on abielus Donetskist pärit ukrainlannaga ning kolis 2008. aastal Kiievisse. Porošenko valitsusse asudes vahetas ta Leedu kodakondsuse Ukraina oma vastu.

Hetkel kuum