Ave Lepik • 4. veebruar 2016 kell 10:27

Putin võõrustas eile Kissingeri

Henry Kissinger ja Vladimir Putin 2001. aastal Peterburis.  Foto: epa

Moskvas eravisiidil viibiv endine USA riigisekretär Henry Kissinger kohtus eile president Vladimir Putiniga, vahendas Kreml.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul on Putin ja Kissinger kohtunud mitteametlikult ka varem, näiteks ameeriklase eelmise visiidi ajal 2013. aastal. „Putin on käinud Ameerikas ka Kissingeril külas,“ selgitas Peskov. „See on selline pidev suhtlus, millel on ammune-ammune traditsioon.“

Putin võttis Kissingeri vastu oma Novo-Ogarjovo residentsis. Peskovi sõnul hindab Putin väga kõrgelt võimalust arutada endise riigisekretäriga maailmapoliitika küsimusi ja mõttevahetust tulevikuarengu teemadel.

Eelmine kord kohtusid Putin ja Kissinger 2013. aasta oktoobris, siis nimetas Putin teda maailmapoliitikuks ja kinnitas, et Moskvas alati suure tähelepanuga kuulatakse tema arvamust poliitika teemadel.

Vene meedia andmeil on Putin ja Kissinger eraviisiliselt kohtunud üle kümne korra.

92aastane Henry Kissinger on olnud Richard Nixoni ja Gerald Fordi vaitsuses presidendi rahvusliku julgeoleku nõunik ja välisminister. 1970. aastate algul vedas ta pingelõdvenduspoliitikat Nõukogude Liidu ja Ameerika Ühendriikide vahel ning veenis Nixonit looma suhteid Mao kommunistliku Hiinaga. 1973. aastal omistati talle Nobeli rahupreemia.

Hetkel kuum