Kadi Neemre • 8. veebruar 2016
Jaga lugu:

Vitol Group: nafta hinnad enne 10 aastat ei tõuse

Naftaväli  Foto: EPA

Nafta hinnad jäävad madalaks veel järgnevaks 10 aastaks, kuna Hiina majanduskasv aeglustub ning USA naftatööstus toimib mis tahes ralli puhul blokeeringuna, prognoosib maailma suurim energiafirma.

“Raske on näha drastilist hinnatõusu,” sõnas Vitol Group BV juht Ian Taylor, vahendab Bloomberg. Tema sõnul jäävad nafta hinnad järgmise 10 aasta jooksul 50 dollari juurde barreli eest, kõikudes 40-60 dollari vahel.

Kui prognoos osutub õigeks, tähendab see seda, et naftarikkad riigid ja energiatööstus seisavad silmitsi pikima madalate hindade perioodiga peale 1986-1999. aastat, mil toornafta barreli hind jäi 10-20 dollari vahele.

Vitol käitleb päevas üle 5 miljoni barreli toornaftat ja rafineeritud tooteid ning ettevõtte prognoosidel on tööstuses suur kaal.

Taylori sõnul ei ole ta kindel, et nafta hind on põhja juba saavutanud, kuna tootmine ületab jätkuvalt nõudlust, mistõttu suurenevad ka globaalsed naftavarud. Tema sõnul aga peaksid aasta teises pooles hinnad pisut tõusma, jäädes 45 ja 50 dollari vahele barreli eest.

Probleem seisneb valitsevas ületootmises, Iraani naasmises naftaturule ning selles, et peamiste naftanõudluse mootorite, arenevate turgude, majandus on aeglustumas.

Nafta hinnad hakkasid langema 2014. aasta novembris, mil OPEC otsustas taganeda oma varasemast tootmispiirangust, mis hoidis hindu kontrolli all. Otsus tehti sooviga säilitada naftaühenduse turupositsioon.

Jaga lugu:
Hetkel kuum