Euroopa Liit võtab Valgevene taas kampa

16. veebruar 2016, 08:45
Aleksandr Lukašenka
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160216/NEWS/160219785/AR/0/AR-160219785.jpg

Euroopa Liit otsustas tühistada enamiku Valgevenele kehtestatud sanktsioonidest ning loodab, et riik tuleb lõpuks ometi Venemaa varjust välja, vahendab Bloomberg.

Muuhulgas tühistati 170 ametniku, nende seas president Aleksandr Lukašenka osas nii varade külmutamise kui reisikeelu otsus.

Lukašenka on öelnud, et sisepoliitiline olukord Valgevenes on üha kehvemaks muutumas. Euroopa Liit otsustas riiki n-ö premeerida selle eest, et vabadusse lasti poliitilisi vange kui ka selle eest, et Valgevene käitus Ukraina-küsimuses vahemehena.

„Tegu on eksperimendiga,“ lausus Poola välisminister Witold Waszczykowski ja lisas, et kuna Valgevene näol on tegu Poola naaberriigiga, on sellised arengud heameelt valmistavad ning avaldas lootust, et Euroopa Liidu sidemed Valgevenega paranevad.

„Lukašenko on end viimasel ajal näidanud sõltumatu liidrina,“ lausus Ostrogorski Keskuse vanemanalüütik Igar Gubarevich. „Euroopa Liit on mures regionaalse julgeoleku pärast ning seetõttu ei taheta Valgevenet kõrvale jätta ning riiki Venemaa embusse lükata,“ arutles ta.

Euroopa Liit tegi Valgevenele ettepaneku arendada kodanikuühiskonda ning suurendada meediavabadust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2016, 08:48
Otsi:

Ava täpsem otsing