Äripäev • 22. veebruar 2016 kell 9:41

Inimõiguslased: Venemaa paneb Süürias toime sõjakuritegusid

Vene ründelennuk Süürias - pommi peale on kirjutatud "Pariisi eest".   Foto: epa

Inimõiguste kaitse organisatsioon Amnesty International süüdistab Venemaad viimase kümnendi kõige koletumates sõjakuritegudes, vahendas eile Sky News.

Inimõiguste kaitsjad kinnitavad, et viimastel nädalatel on Vene lennukid Süürias eesmärgipäraselt rünnanud tsiviilisikuid ja päästjaid, kes üritavad evakueerida haavatuid ja hukkunuid. Vene pommitajad on rünnanud koole, haiglaid ja elumaju, väitis Amnesty Internationali (AI) kriisilahenduse programmi juht Tirana Hassan.

Venemaa on korduvalt kinnitanud, et ründab Süürias ainult Islamiriigi terroristidega seotud positsioone. Eelmisel nädalal, pärast ühe haigla pommitamist, ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, et seda ei saa siduda Vene vägede operatsiooniga. „Me ei võta mingil juhul selliseid teateid omaks, seda enam, et tavaliselt need, kes selliseid teateid vahendavad, ei suuda oma süüdistusi kuidagi tõendada,“ ütles Peskov. Ta soovitas avalikkusel juhinduda Süüria võimude ametlikest teadaannetest.

Detsembris avaldas AI ettekande, milles kirjutas sügisel Süüriat tabanud kuuest pommirünnakust. Inimõiguslaste andmeil hukkus neis vähemalt 200 tsiviilelanikku. AI väitel ründab Venemaa Süürias rahumeelseid elanikke, haiglaid ja tsiviilobjekte, mis on ilmselgelt sõjalise eesmärgita.

AI inimõiguslaste väitel paneb Venemaa Süürias toime sõjakuritegu. Peskov märkis, et pole selle ettekandega tutvunud.

Hetkel kuum