Sirje Rank • 25 veebruar 2016

Euroala inflatsioon arvatust aeglasem

Euroala inflatsioon ei võta vedu  Foto: Scanpix/Reuters

Tarbijahinnad euroalal kasvasid jaanuaris aeglasemalt, kui näitas esialgne hinnag.

Eurostati täna täpsustatud andmeil oli keskmine hinnatõus euroalal jaanuaris aasta baasil 0,3% pärast 0,2% suurust hinnatõusu detsembris. Jaanuari lõpus avaldatud esialgses hinnangus oli Eurostat visandanud aasta esimese kuu inflatsioonitempoks 0,4%.

Euroala riikidest olid hinnad jaanuaris aasta baasil languses Küprosel, Sloveenias, Slovakkias, Hispaanias, Lätis ja Kreekas. Iirimaal ja Soomes olid hinnad paigal.

Nulli ümber võnkuv inflatsioon on peavalu Euroopa Keskpangale, mille mandaat on hoida tarbijahindade inflatsioon euroalal 2% tasemel. Keskpanga järgmisel rahapoliitika nõupidamisel, mis toimub 9.–10. märtsil, arutatakse võimalikke uusi meetmeid inflatsioonile elu sissesaamiseks. Seda lisaks juba kehtestatud negatiivsele intressimäärale keskpangas hoiustamise puhul ning 1,5 triljoni euro suurusele võlakirjade tugiostuprogrammile.

Alusinflatsioon, millest on välja võetud kütuse ja toidukaupade hinnad, kiirenes jaanuaris 1%-le.

Hetkel kuum