Pille Ivask • 25. veebruar 2016 kell 5:26

Tšehhi peaminister: Brexit tekitaks natsionalismilaine

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka  Foto: epa

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka lausus, et Brexit võib endaga Euroopas kaasa tuua natsionalismilaine, vahendab Reuters.

Sobotka märkis, et lisaks natsionalistlikule meelestatusele tõuseb ka separatismi oht, mis kõik nõrgestab Euroopa ideed. „Paremradikaalid ning natsionalistid avavad selle teema varem või hiljem nii Tšehhis kui ka teistes riikides,“ lausus ta.

Viimastel päevadel on meedias mitu korda räägitud tšehhide võimalikust lahkumisest Euroopa Liidust. Sobotka lausus, et tema hinnangul on sellised ettepanekud läbimõtlemata, kahjulikud ning ohtlikud. Ta märkis, et just Euroopa Liidu liikmesus toob Tšehhile kaasa rikkuse ning turvatunde.

Juhul kui Brexit peaks siiski toimuma, leidis Sobotka, et see paneb Tšehhi poliitikutele peale suure surve, et rahvale selgeks teha, miks on endiselt tarvis liitu kuuluda.

Jaanuari arvamusküsitluste põhjal selgus, et tšehhid on kõige euroskeptilisem rahvus Euroopa Liidus. Vaid 41 protsenti vastanuist leidis, et Euroopa Liitu kuulumine on riigile kasulik. Võrdluseks, sama näitaja Suurbritannia puhul oli 52 protsenti.

Hetkel kuum