Kadri Põlendik • 25. veebruar 2016
Jaga lugu:

Tuntud beebipuuder võis põhjustada naise surma

Johnson & Johnsoni beebipuuder  Foto: EPA

Hügieeni- ja meditsiinitarvikute tootja Johnson & Johnson peab Missouri osariigi vandekohtu otsusega maksma 72 miljonit dollarit munasarjavähki surnud naise perele, kuna vähi teket seostatakse Johnson & Johnsoni toodetega.

Börsifirmat ootab sadu kohtuasju, kus väidetakse, et müügi kasvatamise eesmärgil ei hoiatatud kümnete aastate jooksul kliente, et nende talgipõhised tooted võivad põhjustada vähki, vahendab CNBC.

USAs vähki surnud naine Jacqueline Fox kasutas enda sõnul üle 35 aasta Johnson & Johnsoni talgil põhinevat beebipuudrit Baby Powder ja Shower to Shower puudrit. Kolm aastat tagasi diagnoositi tal munasarjavähk ja ta suri mullu oktoobris 62aastasena.

Foxi perekonna teatel süüdistas vandekohus Johnson & Johnsonit pettuses, ettevaatamatuses ja vandenõus. Advokaat Jere Beasley sõnul teadis ettevõte riskist juba 1980. aastatel, kuid otsustas siiski avalikkusele valetada.

Johnson & Johnsoni esindaja Carol Goodrich ütles, et ettevõttel ei ole suuremat vastutust kui oma klientide tervise ja turvalisuse ees. „Me oleme kohtuotsuses pettunud. Tunneme kaasa hageja perele, kuid usume kindalt, et kosmeetilise talgi ohutust toetavad teaduslikud tõendid,“ sõnas ta.

Johnson ja Johnsonil on varemgi olnud probleeme vähisüüdistustega. 2013. aasta oktoobris tegi vandekohus Lõuna-Dakotas otsuse, et hagejal Deane Bergil aitas munasarjavähi tekkele kaasa see, et ta kasutas Johnson & Johnsoni beebipuudrit. Tol ajal kahjunõudeid ei järgnenud.

Mullu tunnistas ettevõte, et nende beebišampoonidest on leitud vähki tekitavaid kemikaale.

Johnson & Johnsoni aktsiale ei ole uudis kehvasti mõjunud, aktsia tõusis eile päeva lõpuks 0,28%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum