Äripäev • 26 veebruar 2016

Lahkus dirigent Eri Klas

Dirigent Eri Klas  Foto: Rahvusooper Estonia

Täna öösel suri dirigent Eri Klas raske haiguse tagajärjel.

7. juunil 1939 Tallinnas sündinud Eri Klas oli üks tuntumaid Eesti muusikuid maailmas. Ta on juhatanud rohkem kui sadat sümfooniaorkestrit neljakümnelt maalt, Islandist Austraaliani, Jaapanist USAni, kelle hulgas on Berliini ja Müncheni filharmoonikud, Pariisi Opéra SO, Londoni BBC SO, Haagi Residentie-Orkest Euroopas, nimekad USA orkestrid nagu Cleveland Orchestra, Chicago SO, Bostoni SO, Los Angelese FO, Detroidi SO, San Francisco SO ja Washington National Symphony Orchestra, Tokyo SO ning nimekad Austraalia orkestrid, nagu Sydney, Adelaide’i Brisbane’i ja Melbourne’i SO.

Eri Klas on olnud Estoniaga seotud alates 1965. aastast, dirigendina, kunstilise juhina ja peadirigendina aastail 1975–1994, aastast 1994 audirigendina ja aastast 2004 ühtlasi Rahvusooperi nõukogu esimehena. Estonias on ta juhatanud üle viiekümne ooperi.

Aastail 1985–1990 oli ta Stockholmi Kuningliku Ooperi peadirigent, aastast 1990 Soome Rahvusooperi külalisdirigent, 1991–1996 Arhusi Sümfooniaorkestri peadirigent, aastast 1996 Hollandi Raadio Sümfooniaorkestri peadirigent, aastast 2003 sama orkestri peakülalisdirigent ja alates 1998. aastast Tampere Filharmoonia kunstiline juht. 2002. aastast alates oli Eri Klas Tallinna Filharmoonia kunstiline juht.

Eri Klas on teinud koostööd nimekate solistide Gidon Kremeri, Tatjana Gridenko, Natalja Gutmani ja paljude teistega. Ta on salvestanud hulgaliselt heliplaate koos mitme muusikaettevõttega.

Eri Klasi ärasaatmine toimub Estonia kontserdisaalis 2. märtsil kell 12.00. Uksed avatakse 11.00. Kõigil soovijatel on võimalus kirjutada oma kaastundeavaldus Estonia teatri fuajees asuvasse mälestusraamatusse.

Hetkel kuum