Pille Ivask • 27. veebruar 2016 kell 6:30

Kuidas kodus efektiivselt töötada?

Kodukontoris töötamine nõuab head enesedistsipliini  Foto: epa

Väljaanne Entrepreneur jagab nõuandeid, kuidas olla kodukontoris efektiivne.

Üha enam inimesi eelistab töötada kontorist väljas, kas kodus, kohvikus või hoopis pargis. 

Ilmselt teavad kõik, et kodus töötamisel on omad plussid ja miinused: nii pakub kodus töötamine rahu ja mugavat üksindust, samas nõuab see ka väga tugevat enesedistsipliini. Järgnevalt kuus soovitust, mida silmas pidada, kui tahta kodukontoris efektiivne olla.

Tööta kindlatel kellaaegadel. Väljaanne Entrepreneur soovitab endaga n-ö sõlmida kokkuleppe: tööta ka kodus kindlatel kellaaegadel. Enamik inimesi, kes kodus töötab, ütlevad, et nad töötavad pigem liiga palju kui liiga vähe. Mõned kurdavad aga, et ei suuda graafikus püsida: nad töötavad mõnel päeval liiga vähe ning seejärel teevad väga pikki tööpäevi. Kuigi mõnikord ei saa graafikust kõrvalekaldeid vältida, tasuks siiski mõelda enda jaoks selgeks kindlad kellaajad, mil töötada. Kui „tööpäev“ läbi, käitu nii, nagu lahkuksid tavalisest kontorist: unusta tööasjad ning keskendu muudele tegevustele.

Planeeri ja struktureeri oma tööpäev. Selleks, et olla võimalikult efektiivne, tasub oma päeva põhjalikult planeerida. Seejuures pane kindlasti tähele, et sa struktureeriksid oma päeva oma režiimist lähtuvalt: tööta sel ajal, kui sa tead, et oled produktiivne.

Mõistlik oleks iga päev enda jaoks kirja panna, missugused on su selle päeva kohustused ja ülesanded. Tee tähtsaimad asjad kõigepealt ning seejärel keskendu neile, mis võivad võtta küll vähem aega, ent pole nii olulised.

Riietu, nagu oleksid „päris“ kontoris. Uuringutest on selgunud, et riietus avaldab inimesele psühholoogilist mõju. Seega, ära tööta pidžaamas, vaid pane tööajaks selga sellised riided, mida sa kannaksid ka „päris“ kontoris olles.

Tööta ühes kohas. Kodukontori puhul soovitatakse endale seada sisse kindel koht, kus töötada. Pole vahet, kas tegu on magamistoa või köögiga, põhiline on, et sa saaksid selle koha enda jaoks sobival ajal kontoriks kujundada.

Sinu kontorinurk peaks kindlasti olema sulle meelepärases kohas ning olema ümbritsetud asjadest, mis sulle meeldivad ja sind inspireerivad. Samuti peaks tegu olema kohaga, kus sa suudad hästi keskenduda.

Tee pause. Nii nagu „päris“ kontori puhul, peaksid sa kindlasti planeerima oma tööpäeva puhkehetki. Lahku töölaua juurest, siruta või tee hoopis paar ringi ümber maja. Käi väljas lõunatamas.

Kodus töötamise üks suuremaid plusse on paindlikkus: sa oled oma aja peremees. Kui sa tunned, võid minna sõpradega lõunale, kui aga pead lugu spordist, võid käia trennis ning seejärel tööasjade juurde naasta.

Püsi fookuses. Kodus töötamise üks suuremaid väljakutseid on püsida kursil ehk vältida kõrvalisi tegevusi. Kuna kodus töötades pole su kõrval kolleege, on kohustustest kõrvale kalduda üsna lihtne. Anna endast parim, et vältida koduste toimetuste, nagu nõude või pesu pesemine, tegemist. Samuti püüa vältida liigselt sotsiaalmeedias ringi vaatamist.

Hetkel kuum