Äripäev • 1. märts 2016
Jaga lugu:

Kukutatud Ukraina president Janukovitš tõstab pead

Ukraina kukutatud president Viktor Janukovitš.  Foto: Reuters/Scanpix

Ukraina kukutatud presidendi Viktor Janukovitši advokaat teatas, et tema kliendil, kes peab end jätkuvalt riigi presidendiks, on plaan Ukrainasse naasta.

Janukovitši advokaat Vitali Serdjuk andis täna intervjuu Ukraina väljaandele Glavkom, kus rääkis oma kliendi plaanidest. Serdjuk nentis, et Janukovitš pole enda sõnul presidendi ametit maha pannud ning on pärast ligi kaheaastast eemalolekut valmis Ukrainasse tagasi pöörduma.

„Janukovitš pole presidendivolitusi maha pannud ja pole riigi juhtimisest vabatahtlikult loobunud. Minu kliendi ametist kõrvaldamine viidi läbi Ukraina põhiseadust jämedalt rikkudes,“ teatas advokaat. Tema sõnul oleks pidanud Janukovitši tagandamise otsustama ülemnõukogu, mitte riigipöörajad.

Serdjuk rääkis väljaandele veel, et jutud Janukovitši miljonivarandusest on väljamõeldis: tema kliendil olevat pangas kaks kontot, mis on arestitud. Põhikontol on 26 miljonit grivnat (870 000 eurot) ning pensionikontol 50 000 grivnat (1670 eurot). Samuti pole advokaadi sõnul Janukovitšil teistes riikides arestitud kinnisvara.

Vaatamata arestitud arvetele Janukovitš ei kiratse, ütles Serdjuk - tal on piisavalt raha, et rentida eramaja Rostovis Doni ääres ja maksta oma advokaatidele. Serdjuki sõnul on kaitsjad Janukovitši Ukrainasse naasmise korral valmis astuma õiguslikke samme.

Viktor Janukovitšist sai Ukraina president 2010. aastal. 2014. aasta veebruaris põgenes ta Ukrainast Venemaale, pärast mida on Ukrainas tema suhtes algatatud mitu kriminaalasja. Kiievi uue valitsuse hinnangul kõrvaldati Janukovitši võimu ajal umbes kolm miljardit dollarit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum