Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ärile panid aluse kalossid

    Magaziini kauplusketti majandava KPG Kaubanduse OÜ juhtkond Võrus kontori- ja poemaja ees: juhatuse liikmed ja omanikud Ursel Kaarna (vasakul) ning Arvi Prants (paremal), keskel tegevjuht Ülle Veibri. Foto: Väinu Rozental

    Võru linna peal liigub rahvalegend, et kui ostja ei leia mingist poest otsitavat kodukaupa, siis soovitatakse talle: mine Magaziini ja kui seal ka ei ole, siis seda asja ei ole kusagil müügil.

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2012–2014 kasvas KPG Kaubanduse OÜ ärikasum 2,20 korda ja käive 1,62 korda.

    Suund jaekaubandusele. Kui 2012. aastal moodustas KPG Kaubanduse hulgimüük 60% müügitulust, siis praegu on jaemüügi osa tõusnud 80%ni. Kuus uut Magaziini kauplust üle Eesti on tõstnud nii käivet kui ka kasumit.

    Laomajanduse arendamine. Kuna KPG Kaubanduse tarnib ise hästi palju kaupa väljastpoolt Eestit, peab firma hoolega jälgima nii poeketi kui ka laomajanduse olukorda. 2012. aastal omandas ettevõte Võrus laohooned, suurendades laopinda 5500 ruutmeetrini.

    Ketireeglid. Mida suuremaks on Magaziini poekett paisunud, seda enam on ettevõte hakanud järgima reegleid, mille alusel tegutsevad kõik suuremad kaubandusketid. Näiteks ei otsustata enam kohapealsetes kauplustes, kes mis kaupa sisse võtab, vaid kogu sortiment ostetakse sisse tsentraliseeritult.

    „Üks klient lõi kunagi käsi kokku ja vangutas pead, et küll teil on ikka poes asju – nööpnõelast sõjalaevani,“ vahendab Magaziini poeketi üks omanikest Arvi Prants ostjate markantsemaid reaktsioone. „Meie poe kohta on öeldud ka, et siit tuled alati millegagi välja, ehkki poodi sisenedes konkreetset ostuplaani polnud.“
    Magaziini poeketti haldava KPG Kaubanduse OÜ tegevjuhi Ülle Veibri andmeil on neil nomenklatuuris 70 000 kaubaartiklit. „Neist 50 000 on aktiivsed ehk kaubad, mis hooajal laos ringlevad,“ täpsustab ta.
    Poeketti kuulub praegu üheksa poodi üle Eesti, neist seitse on avanud uksed viimase viie aasta jooksu. Jaeketi aktiivne laienemine lennutas firma Gaselli TOPi (899. koht). Muide, KPG Kaubanduse omanike Ursel Kaarna ja Arvi Prantsi teine firma, linnasejahu tootev OÜ Estonian Malt oli tänavu samuti kiiresti arenevate ettevõtete edetabelis, suisa 40. kohal.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?KPG Kaubanduse OÜ omanikud

    Kaks meest on ikka kaks meest. Oleme kahekesi nii kaua äri teinud, oleme koos teinud nii häid kui ka halbu otsuseid. Jube hea, kui sul on võimalik küsida nõu kellegi käest, kes võtab seda asja kui enda oma. Me oskame teineteise arvamusest lugu pidada ja saame aru, miks teine nii või naa mõtleb. Meil ole nii, et mina tahan, et minu otsus igal juhul peale jääb. Kui mõlemad püüavad anda endast maksimumi ühise asja nimel, siis võidab terve mõistus ja tehakse otsuseid ettevõtte hüvanguks, mitte enda kehtestamiseks.

    Pea 30 aastat äripartnerlust
    KPG Kaubanduse juhtide kabinetid on samas majas Võru äärelinnas, kus alates 2000. aastast tegutseb esimene Magaziini kauplus. Kontorist juhtkonda ei leia, nemad pesitsevad teisel korrusel katusekambris. „Kolisime alt üles sellepärast, et me Urseliga nii kõvasti ja teinekord ka kurjalt vaidlesime, et me oma töötajadki ei saanud aru, mis toimub,“ muigab KPG Kaubanduse juhatuse liige Arvi Prants.
    „Me ei tülitse, mulle tundub, Arvi, et me ei suudagi teineteisega tülli minna,“ võtab teine juhatuse liige Ursel Kaarna kompanjoni sõnasabast kinni. „Ma ei nimeta meie sõnakaid vaidlusi tüliks, see on pigem teineteisest mittearusaamine. Ja mis peamine – meil ei jää ükski sõnavahetus nii-öelda kukla taha tiksuma.“
    Kaarna ja Prants tunnevad teineteist lasteaiast saadik, mõlemad on pärit Väimelast. „Oleme paadunud võrukad ja hästi uhked selle üle,“ toonitab Kaarna. Uhked on nad ka selle üle, et on koos äri ajanud 29 aastat. „Kusjuures kõik see aeg oleme olnud ettevõtluses 50 : 50 osalusega,“ lisab Kaarna. „Eestis on ilmselt vähe mehi, kes saavad nii kauase äripartnerlusega kiidelda. Ja siiamaani oleme sõbrad ka.“

    Kaupmeeste kolm soovitust

    Anna töötajaile otsustusvabadust. Ära arva, et sina kui juht oled kõige targem. Eks meie ka vanasti sekkusime rohkem, ent nüüd oleme tagasi tõmmanud. Laseme inimestel ise tegutseda ja otsustada. Nad teevad oma tööd südamega, ausalt ning hingega.

    Kui lubad, tee ära. Kui oled lõpetanud läbirääkimised ja oled lepingu lukku löönud, siis täida oma lubadused. Jube hea on äri teha, kui saad kõigile siiralt silma vaadata.

    Hoia raamatupidamine korras. Korras raamatupidamine on äri eeldus. Ilma selleta ei olegi võimalik edukas olla. Meie firma üks suur pluss on see, et raamatupidamine on olnud algusest peale paigas ja kindlates kätes.

    Kõik ärikad metsa ei mahtunud
    Meeskond vahendas 1980. aastate lõpus Venemaalt igasugust kaupa, mis vähegi Eestis defitsiitne oli. „Kõik Võru ärikad metsa ei mahtunud, meie hakkasime kaubandusega tegelema,“ sõnab Prants ja lisab, et neil tekkisid väga head ärisidemed kahe Pihkva mehega, kes on tänaseks rajanud eduka kummijalatsite tehase Pskov-polimer. „Võib öelda küll, et tõsine kaubandustegevus hakkas meil pihta Pihkva kalossidest.“
    Oma esimese firma, hulgikaubandusega tegeleva ASi KPG asutasid Kaarna ja Prants 1994. aastal. Kuus aastat hiljem avati Võrus esimene Magaziini kauplus. Kuna jaekaubanduse osa hakkas tasapisi kasvama, asutati kaupluseketti arendav KPG Kaubanduse.
    Veibri sõnul on neile edu taganud see, et Magaziini poodides on hästi palju erinevat kaupa ja hea hinnaga. „Püüame teadlikult konkurentidest eristuda – me oleme pigem selline maarahva kaubamaja,“ toob ta võrdluse.
    „Kui maainimene ütleb, et tal on vaja hakklihamasinat või lehmaketti, siis ma võtan need kaubad sisse, mis siis, et selliste kaupade käive ei ole suur,“ seletab Prants. „Aga sellisest kaubavalikust tulenebki see, et inimene üldse meie poodi sisse astub.“

    KPG Kaubanduse OÜ

    Asutatud 24.09.2004.Tegeleb tööstuskaupade jae- ja hulgimüügiga.Juhatuse liikmed Ursel Kaarna (50%) ja Arvi Prants. Tegevjuht Ülle Veibri.Omanik AS KPG (Ursel Kaarna 50%, Arvi Prants 50%).Gaselli TOPis 899. kohal (2013. aastal oli 914. kohal).Töötajaid 150.2015. aastal moodustas käibest tööstuskaupade jaemüük 80% ja hulgimüük 20%.2014. aastal teenis käibest 89% Eestis, 10% Lätis ja 1% kokku Poolas, Soome ja Leedus.Magaziini kauplusketti kuulub 9 poodi: Võrus, Valgas, Pärnus, Raplas, Rakveres, Viljandis, Tartus, Tallinnas Raudalu keskuses, Tallinnas Tähesaju keskuses.Kaupu hangitakse Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest, Poolast, Saksamaalt, Bulgaariast, Hiinast jm.Müügil üle 50 000 kaubaartikli, neist populaarsemad on kummijalanõud, klaaspurgid ja purgikaaned.Võrumaa TOPis 2014. ja 2013. aastal 2. kohal, 2012. aastal 9. kohal.

    Ursel Kaarna ja Arvi PrantsAjanud koos äri 1987. aastast.Meestele kuuluvad võrdses osaluses: kaubandusfirma KPG Kaubanduse OÜ, linnasejahu tootja OÜ Estonian Malt, valdusfirmad AS KPG, OÜ Estmalt, OÜ KPP Valdus.Kuulutati 2014. aastal Võru aasta ettevõtjateks.

    Allikas: KPG Kaubanduse OÜ, Äripäev

    Naeruväärselt odav
    Prants lisab, et teinekord ostab ta meelega sisse selliseid asju, mis inimesi naerma ajab. „Mina olen seda meelt, et kui inimene poodi tuleb, peab ta saama hea emotsiooni,“ räägib ta. „Näiteks ostsin ma kunagi meeletul hulgal sisse imeodavaid plaastreid. Ostja hakkab ju naerma, et mis asja, kaks plaastrit ühe sendi eest! Kõik on ära müüdud, väga head plaastrid olid, muide.“
    Kaarna täiendab, et nende sisseostustrateegia on osta kaubakogused tarnijailt kohe välja. „Nii saame paljud asjad tunduvalt parema hinnaga kätte,“ ütleb ta. „Ja Venemaalt ostame kaupa siis, kui rubla kurss on meie jaoks soodne.“
    Kaarna andmeil oli mullune aasta neile taas igati edukas. „Aasta jooksul avasime kolm suurt poodi ja loomulikult käive tõuseb. Oleme oma tegevusega rahul, tegutseme jätkuvalt kasumlikult.“
    Samas rõhutab Kaarna, et nemad ei tee äri raha pärast. „Meie jaoks on tähtis see asi, mida me teeme. Meie jaoks on tähtis see, et me teeme seda koos. Meie jaoks on tähtis see, et me seda kõike tehes oleme üksmeelel,“ loetleb ta. „Selline kodutunne peab olema tööl ka. Et sul on siin hea olla ja sa teed asja, mis sulle meeldib.“
    „Just, et töötajatel silmad säraksid ja omanikel ka säraksid, see on väga tähtis,“ kiidab Veibri takka.
    Pärast vestlust koos firma juhtidega allkorrusel asuvas poes kaubast lookas riiulite vahel jalutades hakkab silma ja kõrva, kuidas müüjad ülemust tervitavad: rõõmsalt ja särasilmselt.

    www.aripaev.ee/gasell

    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.

    KPG Kaubanduse OÜ omanikud unistavad
    "Unistame sellest, et viie aasta pärast teaksid kõik Eesti inimesed, mis on Magaziin. Meie unistus on kunagi oma poeketiga jõuda igasse suuremasse keskusesse. Näiteks Ida-Virumaal ja Lääne-Eestis ei teata meid veel ning Tallinnas teatakse vähe. Praegu on meil pealinnas kaks poodi ja need asuvad linna erinevates otstes. Tahame lähiaastatel avada Tallinna eri paigus veel poode."
    Kommentaar
    Juri Sorokin, Pihkva kummijalatsite tootja OOO Pskov-polimer suuromanik
    "Mina ja minu kompanjon tutvusime Ursel Kaarna ja Arvi Prantsiga 20 aastat tagasi. Äritegevuse kaudu on meist saanud sõbrad, suhtleme perekonniti. Käin neil Eestis külas, me oleme ju naabrid, meie vahemaa on vaid sada kilomeetrit. Urseli ja Arvi juures hindan ma kõige rohkem ausust ning korralikkust. Kui nad on öelnud jah, siis nii nad ka käituvad.
    Meie tehase edu on paljuski sõltunud sellest, et KPG Kaubanduse on müünud suures koguses meie jalanõusid. Alustasime kalosside tootmisest, nüüd on meie sortimendis laias valikus erinevaid kummijalatseid. Pihkvas valminud esimesed kalossid leidsid tee Eesti turule 17-18 aastat tagasi. Tänu KPG Kaubandusele müüakse meie toodangut kogu Baltikumis.
    KPG Kaubanduse on meile jätkuvalt oluline partner. Meie neile enam vist nii olulised ei ole, sest nende sortiment on tunduvalt suurenenud – kui varem oli Magaziini poodide riiulitel peamiselt meie jalanõud, siis nüüd müüvad nad palju ka teiste riikide ja tootjate toodangut.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.