Kodune vegankohvik GreenBakery on end sisse seadnud otse Tallinn City südames, tipphotellide ja pangahoonete naabruses. Tillukese toa ja kolme lauaga on ta otsekui hiir hiiglaste vahel.
- Vegankohvikus GreenBakery juhib vägesid Mareks Boicuks. Foto: Raul Mee
GreenBakery on mitmeski mõttes unikaalne söögikoht. Esiteks, tegemist on vaid vegan- ja taimetoitu pakkuva söögikohaga. Mõned sellised meil juba on, aga seni on lihata-kalata kohad häbelikult linnaserva, hipsterlikku Kalamajja või keskkonnateadlikku Kadriorgu hoidnud.
Maitseelamus
GreenBakery
25p (30 võimalikust)Toit ja jook: 8pTeenindus: 9p Interjöör: 8p
Aadress: Maakri 19/21, TallinnTelefon: 5699 1354Avatud: E–R 10–19, L 12–17Põhiroogade hinnavahemik: kaalukaup, portsjon 4–6 eurot
Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe
www.aripaev.ee/restoranitest Büroosid täis kõrghoonete, hotellide ja pankade vahel mõjub see aga vägagi värskendavalt – erinevus rikastab! Teiseks, Tallinn on juurde saanud uue teeninduskeele, läti keele. Juba uksel tervitab tulijaid kiri mitte ainult eesti, inglise ja vene, vaid ka läti keeles ja ka pererahvas räägib omavahel läti keelt.
Intellektuaalne varjund
Kohvik ja raamatupood sobivad väga hästi kokku, seda on kõige paremini tõestanud Viru keskuse raamatupood, kus on kohvik lausa mõlemal korrusel. Tagasihoidliku GreenBakery naabriks on samuti raamatupood, aga nagu loodushoidlikule veganile sobilik, mitte uute, vaid kasutatud raamatute oma. Poega ühinemine toimus kõige lihtsamal moel ja alles hiljuti: kohviku ja raamatupoe vahelt lõhuti lihtsalt sein maha.
GreenBakery sisekujundusest pole õieti põhjust rääkidagi – kolm lauda, lett ja tilluke sooja toidu puhvet ongi kogu sisustus, mis seal ikka nii väga kujundada. Atmosfääri loojateks on kõigepealt peremees, kes leti taga heasüdamlikkusest särab, ja seesama raamatupoeke, mis kõhutäitmiskohale intellektuaalset varjundit lisab. Tagasihoidlik söögikoht nimetab end ise kohvikuks, aga minu arvates sobiks ka puhvetiks – einela, joogi ja kerge söögi müügikoht, nagu ÕS puhveti lahti seletab. Nii et vegan- ja taimetoidupuhvet, miks ka mitte?
Vaheldusrikas menüü
Menüü vahetub, iga päev ootab sööjaid väike valik roogi, mida omavahel kombineerida saab, lisaks värske salat ja supp. Läätsepallid kookosekastme ja aurutatud kartulitega, täisterariis idandatud läätsedest kastmega, spinatiga tatar mungoakastmega, paneer masala kohupiima-kõrvitsa pannkookidega on vaid mõned näited, mida taldrikule kokku annab tõsta.
Kui lõunaroad otsas, pakutakse kõhutäiteks taimse täidisega vrappe ja hot dog’i, veganipitsat, kaerajahust põhjaga gluteenivaba pitsat, mitmesuguses vabadusastmes gluteeni-, muna- ja laktoosivabu kooke, masala chai’d, värskeltpressitud mahlu, ökoteed, inka kohvi, taimse piimaga latte’t jms.
Maitsed on lihtsad ja kodused nagu väikekohvikus ikka, kuid annavad tunnistust nõudlikust suhtumisest toorainesse. Olen ennegi märganud, et mida rangemad piirid toitumisele seatakse, seda hoolikamalt käiakse ümber lubatud toiduga. Värskete salatite alal on taimetoidulised ja veganid ületamatud!
Veendunud veganid on selle kohakese nagunii ammu üles leidnud, aga GreenBakery sobib ka kõikidele mitte-veganitele, kes kergemat või tavapärasest erinevat lõunasööki igatsevad, või kõrghooneid täitvatele kontorirottidele, kes lõunapausiks keskkonnavahetust vajavad.
Seotud lood
Reklaamiagentuuri La Ecwador tegevjuht Heily Aavik ja loovjuht Taavi Lehari võtavad Äripäeva raadio värskes saates luubi alla järgmise aasta turundusstrateegia ja eelarve koostamise ning annavad soovitusi, kuidas kitsamal ajal targalt toimetada.