Rivo Sarapik • 29. märts 2016
Jaga lugu:

5 näitajat ehk kas tasub LHVd osta?

LHV Panga juht Erki Kilu.  Foto: Raul Mee

Esmapilgul tundub LHV avaliku pakkumise hind kallis, kuid faktid annavad alust uskuda, et panga eesmärk pole raha kaasamine, leiab Äripäeva finantskontroller ja pikaaegne börsitoimetuse juht Raivo Sormunen.

Müüki paisatakse 2 miljonit aktsiat fikseeritud hinnaga 6,95 euroni. "Teades, et kaks aastat tagasi müüdi suunatult aktsiaid 3,95 euroga, siis võib hind esmapilgul tunduda kallis, kuid ülejäänud faktid annavad alust uskuda, et panga eesmärk pole niivõrd raha kaasamine, kuivõrd olemasolevate aktsionäridest töötajate ja panka aastaid uskunud suurinvestorite motiveerimine," kommenteeris Sormunen. "Ning lubaduse pidamine."

Kuna kokku emiteeritakse maksimaalselt kaks miljonit aktsiat, mis moodustab olemasolevast aktsiakapitalist kõigest 8%, näitab see Sormuneni hinnangul, et rahavajadust ei saa LHV-l olla. "Niisamuti on positiivne ka konkreetne pakkumise hind, mitte umbmäärane hinnavahemik," leidis ta.

Maksimaalselt 14 miljoni eurose rahakaasamisega suureneb panga omakapital 90 miljoni euroni, mille juures ulatuks panga turuväärtus 176 miljoni euroni. Ehk siis hakatakse kauplema umbes kahekordse raamatupidamisväärtuse juures. P/E (hinna/tulu) suhe jätkuvatelt tegevustelt oleks pakutava hinna juures 14,5. 

Samuti on Sormuneni sõnul hea märk, et senised pangaomanikud ei paista aktsiaid müüma tormavat.

Näitajate poolest pole LHV Sormuneni sõnul kõige odavam ja börsidel leiab neist ka märksa odavamaid panku.

Samas soovitab ta kaalumisel mõelda järgmisele: 

– ettevõtte taga on pikaajalise panganduskogemusega suuromanikud

– aastatepikkune pensionivarade kaasamine ja turuosa järjepidev suurendamine. Konkurentide ülesostmine (näiteks Seesam ja Danske) ning uudne jõuline müük kaubanduskeskustes 

– koostöö uue ajastu aja panganduse suurnimega Transferwise

– positiivne kuvand Eesti kapitalist, mis toetab kohalike ärisid, sporti, börsi ja vastandub väliskapitaliga.

– tahes-tahtmata võrdlus Hansapangaga nii omanike, uuendusmeelsuse kui ka kasvukiiruse poolest

"Lisaks lubatakse börsile saadetud teates, et panga jaoks pole väga oluline, kui palju aktsiad märgitakse, börsile tullakse igal juhul," lisas Sormunen. "See annab lisagarantii, et pakkumishinnaga ei ole blufitud ning aktsiate müügiga ei tohiks probleeme olla."

 

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum