Äripäev • 30. märts 2016 kell 6:07

Eestisse saabus seitse sõjapõgenikku

Süüria, Iraagi ja Afganistani migrandid teel Saksamaale või Austriasse.  Foto: epa

Eile võttis Eesti Kreekast vastu esimesed Euroopa rändekava alusel ümber paigutatud sõjapõgenikud: ühe viieliikmelise Iraagi perekonna ning ühe mehe Süüriast ja ühe Jeemenist. Nad asuvad elama Tallinnas ja Tartus.

Süüriast pärit mees on edukalt töötanud toitlustusvaldkonnas. Ta räägib lisaks emakeelele ka inglise keelt. Jeemenist pärit mees on kõrgharidusega inglise filoloog ning töötanud ajakirjanduses. Iraagist pärit mees on töötanud ehituse ja transpordi valdkonnas. Iraaklasest pereema on olnud lastega kodune. Kooliealised lapsed on varasemalt koolitöös osalenud. Perekond räägib araabia keelt.

Kõik Eestisse tulnud sõjapõgenikud on läbinud taustakontrolli ja nendega on Kreekas läbi viidud intervjuud, kus neile muu hulgas tutvustati Eestit ja siinseid tavasid.

„Mul on palve kõigile, kes meie uute elanikega kokku puutuvad – ärge unustage, et need inimesed on põgenenud riigist, kus käib sõda, ja jõudnud läbi raskuste Eestisse,“ ütles siseministeeriumi korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Raivo Küüt. „Nende lootus on leida siin endale turvaline kodu. Oluline on lasta neil rahulikult kohaneda ja käituda nendega nii, nagu me käituksime kõigi teiste oma naabrite, töökaaslaste ja tuttavatega.“

Politsei- ja piirivalveamet suunab rahvusvahelise kaitse saajad kohanemisprogrammi. Kohanemisel on oluline roll ka eesti keele õppimisel ning sellega alustavad siiasaabujad esimesel võimalusel.

Hetkel kuum