Äripäev • 5. aprill 2016 kell 7:45

Islandlased tulid tänavatele peaministrit maha võtma

Islandlased pole rahul peaministri tegevusega.  Foto: epa

Islandlased tulid eile riigi parlamendi ette protestima pärast seda, kui uurivad ajakirjanikud olid paljastanud, et peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson peitis oma varasid Panama maksuparadiisi kaudu.

Tuhanded inimesed kogunesid Islandi pealinna Reykjaviki peaväljakule peagi pärast seda, kui Panama advokaadibüroost lekkinud info tõi päevavalgele, et Islandi peaministril Sigmundur David Gunnlaugssonil oli kahasse oma naisega Briti Neitsisaartel varifirma.

Nimelt avaldas rahvusvaheline uurivate ajakirjanike konsortsium ICIJ eile, et peaministril on abikaasaga kahasse offshore-firma pärandvara haldamiseks. Peaministri abikaasale kuulusid ka kolme 2008. a kokku varisenud panga võlakirjad. Peaministrina on Gunnlaugsson samas vastutanud kõneluste eest pankade kreeditoridega, et vabaneda pangakrahhi ajal kehtestatud kapitalikontrollist.

Peaministri pressiesindaja ütles ICIJ avalikustatud andmeid kommenteerides, et Gunnlaugsson ei ole rikkunud Islandi seadusi.

Protesti Islandi pealinnas Reykjavikis peaministri tagandamiseks  

Gunnlaugssoni võib oodata lekkinud info tõttu usaldushääletus, mis toimub tõenäoliselt millalgi selle nädala jooksul. Sotsiaalvõrgustikus loodud ühendus „Valimised nüüd!“ kavatseb korraldada meeleavalduse.

"Ma loodan, et Sigmundur David mõistab olukorra tõsidust ning astub veel enne parlamendi kokku tulemist tagasi," ütles Islandi piraadipartei parlamendisaadik Birgitta Jonsdottir oma Facebooki leheküljel. Piraadipartei on märtsis korraldatud arvamusküsitluste järgi 37%ga suurima toetusega poliitiline grupp Islandil.

Eilne meeleavaldus Reikjavikis Austurvolluri väljakul Islandi parlamendi ees, kus nõuti peaminister Sigmundur Gunnlaugsoni tagasiastumist.  Foto: Epa
Hetkel kuum