Äripäev • 5 aprill 2016

Mis on USA-l ja Panamal ühist?

USA pole liitunud rahvusvaheliste standarditega  Foto: Scanpix/Reuters

Panamal ja USA-l on vähemalt üks asi, milles nad on sarnased – kumbki pole nõustunud uute rahvusvaheliste standarditega, mis muudavad maksudest kõrvalehoidmise ja rahapesu raskemaks, kirjutab Bloomberg.

Viimase seitsme aasta jooksul on maksuparadiisides toimunud suured muutused – 2014. aastast on ligi 100 riiki ja piirkonda nõustunud OECD egiidi all valminud uute avalikustamise nõuetega, mis puudutavad rahvusvahelistele klientidele kuuluvaid pangakontosid, usaldusfonde ja muid investeeringuid. Nende seas on Šveits ja Bermuda. Keeldujaid on käputäis – nende seas nii USA kui ka praegu lekkeskandaali tõmmatud Panama.

„Vähem teatakse seda, et USA on niisama suur salatseja kui paljud Kariibi mere riigid või Panama,“ ütles korruptsioonivastase ühenduse Global Witness USA kontori juht Stefanie Ostfeld. „Me ei peaks soovima olla maailma musta raha mängumaaks, mida me praegu oleme.“

Konsultatsioonifirmad kasutavad USA vastuseisu OECD standarditele juba edukalt turundusargumendina, meelitades välismaalaste raha varju Nevadasse või Lõuna-Dakotasse.

Panama nõustus mullu novembris end OECD standardite alla painutama, kuid seda mitmete lisaklauslite ja tingimustega. Leke võib riiki nüüd sundida OECDga tihedamale koostööle.

„USA ei järgi paljusid rahvusvahelisi standardeid ning saab tänu oma poliitilisele kaalule nii jätkata,“ ütles Berliner Corcoran & Rowe LLP advokaat Bruce Zagaris. „See on põhimõtteliselt ainuke riik, mis saab nii jätkata. Teised riigid nagu Panama on üritanud, kuid ei koksi USAga samas kategoorias.“

Esmaspäeval tehtud avalduses ütles OECD juht Angel Gurria, et Panama on üks viimaseid jurisdiktsioone, mis võimaldab varal offshore-firmadesse varjuda. USAd Gurria ei nimetanud. Riik on OECD suurim rahastaja.

OECD maksupoliitika direktor Pascal Saint-Amans ütles, et Panama ja USA pole võrreldavad. USA annab teiste riikide ametivõimudele regulaarselt informatsiooni, hoolimata sellest, et riik pole OECD standarditele alla kirjutanud.

Hetkel kuum