Sirje Rank • 14 aprill 2016

IEA: naftaturg tasakaalustub

Naftatootmine USAs  Foto: Scanpix/Reuters

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas täna avaldatud raportis, et maailma naftaturg jõuab selle aasta lõpuks suurest ülepakkumisest uuesti tasakaalu lähedale, sest nafta madal hind vähendab tootmist väljaspool naftat eksportivate riikide ühendust OPEC.

Ülepakkumine naftaturul taandub aasta teisel poolel 200 000 barrelile päevas 1,5 miljonilt barrelilt aasta esimesel poolel, teatas IEA. Naftatootmine väljaspool OPECit on suurimas languses 1992. aastast, sest USA kildagaasi buum taandub. Ülepakkumist vähendab ka asjaolu, et Iraani nafta eksport ei taastu sanktsioonide lõpetamise järel kohe üleöö, vahendas agentuur Bloomberg.

Jaanuaris 12 aasta madalaimale tasemele langenud nafta hind on viimase kahe kuuga kerkinud 30%. Brenti nafta hind oli täna 43 dollari tasemel barreli eest.

Hetkel kuum