Äripäev • 15. aprill 2016 kell 9:46

Uute sõiduautode müük sai hoo sisse

Uued Leipzigi tehases valminud Porsched.  Foto: epa

Euroopa Liidu uute sõiduautode turg kasvas ka märtsis tublisti - eelmise aastaga võrreldes kasvas müük 6%, vahendas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL).

Märtsis müüdi Euroopa Liidu riikides kokku 1,7 miljonit uut sõiduautot, mis ületas eelmise aasta märtsi läbimüügi saja tuhande võrra. Esimeses kvartalis on tänavu müüdud veidi üle 3,8 miljoni uue sõiduauto, mis on möödunud aasta sama perioodiga võrreldes ligi 300 000 ehk 8,2% võrra rohkem.

Riikide edetabeli tippu kroonivad esimese kvartali kokkuvõttes Saksamaa ja Suurbritannia, vastavalt 791 000 ja 771 000 müüdud autoga. Poole miljoni piiri on ületanud uute sõiduautode müük ka Prantsusmaal ja Itaalias. Plusspoolel on peaaegu kõik Euroopa Liidu riigid, välja arvatud Kreeka ja Holland.

Kuigi Lätis ja Leedus on kasv tänavu kiirem kui Eestis, siis arvuliselt müüakse meil uusi sõiduautosid teistest Balti riikidest rohkem. Läti turg on tänavu esimeses kvartalis kasvanud 21% ja Leedus 22,5%.

Mullusest langusest on jõudsalt toibumas ka meie põhjanaabrite autoturg, sest esimese kolme kuuga on Soomes müüdud uusi sõiduautosid 12,7% rohkem kui mullu.

Suurematest autotootjatest on esimeses kvartalis enim suutnud kasvatada müüki Fiat-Chrysler, Daimler, BMW ja Opel, aga plussis on võrreldes möödunud aastaga enamik kontsernidest. Suurima turuosaga on kindlalt edetabeli tipus Volkswageni grupp, järgnevad PSA ja Renault.

Hetkel kuum