Äripäev • 5. mai 2016 kell 10:06

Riigifirmade dividendid vähenevad kolmandiku võrra

Eesti Energialt riik tänavu dividende ei võta.  Foto: Raul Mee

Valitsus kinnitas riigi äriühingutelt 2016. aastal riigieelarvesse makstavate dividendide summa, mis on aasta varasemaga võrreldes 27 protsenti ehk ligi 35 miljonit eurot väiksem, teatas rahandusministeerium.

Valitsus kinnitas riigi äriühingutelt 2016. aastal riigieelarvesse makstavate dividendide summaks 93,7 miljonit eurot. Kokku laekub dividende 12 riigi äriühingult.

„Riik lähtub dividendide määramisel iga konkreetse ettevõtte majandustulemustest, eelkõige puhaskasumist ja likviidsusest,“ ütles rahandusminister Sven Sester. „Head majandustulemused võimaldavad planeeritust suuremat dividendi jaotust kaheksal ettevõttel. Samas vähendame heaperemeheliku omanikuna Eesti Lootsi planeeritud dividendisummat ega võta dividende Eesti Energiast, kuna energiaturud on madalseisus. Sellega toetame pikemas perspektiivis riigi võimalusi oma ettevõtetelt kestlikult tulu saada.“

Suurimad dividendide maksjad on AS Tallinna Sadam 35 miljonit eurot, AS Elering 31 miljonit eurot, Lennuliiklusteeninduse AS 10,9 miljonit eurot. Järgnevad AS Eesti Loto 8,1 miljoni eurot, AS Eesti Teed 4 miljonit, AS Eesti Post 1,3 miljonit eurot ja AS Andmevara 1 miljonit eurot.

Riigil on tegutsevaid äriühinguid 34, millest 31s on riik ainuomanik või otsustusõigusega. Äriühinguid on seitsme ministeeriumi valitsemisalas ning ühe äriühingu osaluse valitseja on Riigimetsa Majandamise Keskus.

Hetkel kuum