Äripäev • 12. mai 2016 kell 9:12

Riik ootab majanduse elavnemist

Palkade kasv elavdas esimeses kvartalis eratarbimist.  Foto: Julia-Maria Linna

Rahandusministeerium ootab lähikvartalitel majanduse elavnemist, mida toetab välisnõudlus.

Kevadprognoosi kohaselt ootame aasta kokkuvõttes majanduskasvu kiirenemist kahe protsendini eelmise aasta 1,1 protsendilt, ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Erki Lõhmuste.

Statistikaameti esialgsel hinnangul kasvas aasta esimeses kvartalis Eesti sisemajanduse kogutoodang aastases võrdluses 1,7 protsenti. Kasvu vedas endiselt sisetarbimine ning välisnõudlus püsis nõrk. Eelmise aasta neljanda kvartaliga võrreldes kiirenes kasv ühe protsendipunkti võrra, mis tulenes peamiselt veebruarikuiste aktsiisitõusude tõttu suurenenud maksulaekumistest.

Palgatulu kasvutempo püsis esimeses kvartalis kuue protsendi juures ning kaubandusettevõtete müügitulu viitab tugeva eratarbimise kasvutempo jätkumisele.

„Sel aastal ootame eratarbimise kasvutempo aeglustumist, mida piiravad nii tarbijahindade tõusule pöördumine aasta teises pooles kui ka eelmise aastaga võrreldes väiksemas ulatuses toimunud tööjõumaksude langetamine,“ kommenteeris Lõhmuste. Ta lisas, et sellest aastast kehtima hakanud madalapalgaliste palgatoetus mõjutab sissetulekuid alates 2017. aastast.

Lisaks kaubandusele kasvasid ka teised sisetarbimisega seotud harud nagu info ja side, kinnisvara ning siseturism. Kaupade ekspordi langus jätkus esimeses kvartalis välisnõudluse nõrkuse tõttu, mida võimendas madalast naftahinnast tingitud õlitoodete ekspordi langus ning kõrge võrdlusbaas sideseadmete väljaveos. Samas impordimahud pöördusid pärast aastapikkust langust taas kasvule. Seda toetas kapitalikaupade ja sõiduautode kasvanud sissevedu ning aktsiisimäära tõstmise eelne varude suurendamine.

Hetkel kuum