Ave Lepik • 15. mai 2016 kell 8:22

Venelased vihased: kurb, et poliitika võimutseb talentide üle

Vene Eurovisiooni delegatsioon hääletustulemuste ettelugemise ajal.  Foto: epa

Eurovisiooni kokkuvõte tõestas järjekordselt selle konkursi politiseeritust, ütles uudisteportaalile Life.ru Venemaa Riigiduuma infopoliitikakomitee esimene aseesimees Vadim Dengin.

„Kurb, et poliitika võimutseb talentide ja tõeliselt professionaalsete lauljate üle, kes peaksid konkureerima just niisugustel alustel, aga mitte poliitilistel,“ ütles ta. Dengin lisas, et teda ei üllatanud konkursi selline tulemus.

Kui Ukraina hakkas levitama selle lauluga seoses „teatud hõngu“ ja tooma seda sellele üritusele, oli Dengini sõnul talle kohe selge, et tulemuses on osa politiseeritust.

Seda, kas Venemaa osaleb tuleval aastal Ukrainas toimuval Eurovisioonil, on Dengini sõnul veel vara öelda. „Vaatame,“ ütles ta.

Mõni kuu tagasi avaldas Dengin meedias lootust, et Eurovisiooni juhtkond ei luba Ukraina lugu võistlusele.

Duuma kultuurikomitee aseesimees Jelena Drapeko küll tunnustas vestluses TASSiga Ukraina lauljatari Jamala suurepärast häält ja märkimisväärset esitust, kuid lisas: „Kuid mulle tundub, et see pole selline laul, mida laulaksid noored ja mida kuulataks mitu korda.“

Ka Drapeko leiab, et ukrainlanna Jamala võit ja Venemaa esindaja kolmas koht oli ebaõiglus ja poliitiliselt kallutatud. Ometi arvab ta, et Venemaa peaks jätkama Eurovisioonil osalemist. „Osaliselt on see propagandistliku infosõja tulemus, mis on Venemaa vastu korraldatud. Jutt käib meie riigi üldisest demoniseerimisest, sellest, et meil on kõik halvasti, et sportlased on meil dopingu all, meie lennukid rikuvad õhuruumi,“ rääkis Drapeko.

Kibestunud Venemaa fännid aga ilguvad sotsiaalmeedias, et tuleval aastal peaks Eurovisioonile saatma punkbändi Leningrad liidri Sergei Šnurovi ehk Šnuri, kes on tuntud oma ropu suu poolest. Ideele on reageerinud oma Twitteri-kontol ka Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin: „Järgmisele Eurovisioonile saadame Šnurovi. Võidab või mitte, aga kuskile ta nad kõik saadab.“

?? ????????? ??????????? ???????? ???????. ???????? ?? ???????, ?? ??? ???? ???? ?? ?????? pic.twitter.com/DaVBUQSXc8— Dmitry Rogozin (@Rogozin) May 15, 2016

Eile Stockholmis toimunud Eurovisiooni lauluvõistluse võitis Ukraina lauljatar Jamala Stalini ajal krimmitatarlaste küüditamisest rääkinud looga „1944“. Vene osaleja Sergei Lazarev sai Austraalia järel kolmanda koha.

Hetkel kuum