Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hiidlaste kukruid täidab meri

    Hiiu Kalur ASi juhatuse liige Urmas ReimannFoto: Andras Kralla

    Hiiumaal parimaid palku maksvad ettevõtted tunnetavad Euroopa kehva majandusseisu mõju. „Ellujäämise aasta on,“ ütles Hiiu Kaluri juhatuse liige Urmas Reimann.

    Suursadamas, umbes 15 kilomeetrit maakonna keskusest Kärdlast mandri poole, asub Hiiu Kaluri laevaremondibaas. Tuulises sadamas seisab mitu kalapüügilaeva, mille kallal remondimehed nokitsevad. Silme ees laiub vaade Soome lahele. „No kuidas saakski siin mitte meeldida?“ küsib Hiiu Kaluri juhatuse liige Urmas Reimann, kes on ettevõttes töötanud üle kümne aasta.
    Hiiu Kalur on Hiiumaa parim palgamaksja. Keskmine kuupalk ettevõttes oli mullu 1663 eurot, mis on pea kaks korda kõrgem kui maakonna keskmine. Suursadama laevaremondibaas on vaid üks koht mitmest, kus ettevõte tegutseb. „Enamik tegevust toimub meil siiski merel,“ ütleb Reimann.
    Laevad püüavad kala kogu Läänemerel – Soome lahest Bornholmi saareni Taani lähistel. Aastas püütakse üle 12 000 tonni kilu ja räime, mis lossitakse Niiduranna, Lehtma ja Veere sadamas. Sealt edasi viiakse kala Hiiu Kaluri tütarettevõtetesse, kus see kas külmutatakse ja eksporditakse või tehakse kulinaartoodeteks poelettidele.
    Reimanni sõnul on just kalamehed need, kes ettevõtte keskmist palka kõrgel hoiavad. Nende viiel kalapüügilaeval on 30 töötajat, ettevõttes aga kokku 52 töötajat. Koos tütarettevõtetega on grupis töötajaid koguni üle 250. Lisaks Eestile püütakse kala ka Soome lipu all, samuti asub tütarettevõtete viiest kalatöötlemisfirmast üks Soomes.

    Asutatud 1992. aastal. Endise nimega AS Dagomar.

    2008. aastal ühines Dagomar oma ettevõttega AS Hiiu Kalur ja tolle tütarettevõttega OÜ Kaleste. Ühinemise järel võeti nimeks Hiiu Kalur.

    Omanikud on Tiit ja Toomas Kõuhkna.

    Ettevõte tegeleb kilu ja räime püügiga, laevade remondi ning püüniste ehituse ja remondiga.

    Noori meri ei kutsu
    Enamik töötajaid on Reimanni sõnul hiidlased, ent meremehi leidub ka mandrilt. Aastate jooksul on Hiiu Kaluri töötajate arv küll vähenenud, kuid töötajatega probleeme pole – kaadri voolavus on väike ja rahvas töökas. „See näitab, et inimestele meeldib siin ja nad ei taha mujale minna,“ räägib Reimann. Peamine tegur on tema sõnul hea palk, ent inimestele peab nende töö ka meeldima. „Merele minnakse ikka siis, kui kalapüük on su kutsumus ja tekitab hasarti,“ lisab ta.
    Kuigi Hiiu Kaluril pole praegu töötajatest puudust, annab Reimanni sõnul siiski tunda, et noorte jaoks pole laevajuhiks või -mehhaanikuks õppimine enam nii populaarne kui kunagi. Nii tuleb tööpõllule üha vähem noori. „Need, kes lähevadki merekooli, unistavad ikka kaugematest meredest ja reisilaevadest,“ sõnab Reimann ja lisab, et kalalaevadele tullakse tööle alles hiljem.
    Käimas on ellujäämise aastad
    Raskeim aeg Hiiu Kaluri jaoks oli 1998. aasta, kui rubla devalveerus ja tekkis esimene Vene kriis. „Paljud ettevõtted kaotasid siis raha, ka meie,“ ütleb Reimann. Vene klientidelt ei saadud enam raha kätte. See tekitas Hiiu Kalurile raskusi ja paljud töötajaid lahkusid.
    Raskustest ülesaamiseks lõpetas Hiiu Kalur konservide tootmise ja hakkas kala külmutama. „Nüüd püüame iga aasta välja kogu kala püügivõimaluse, müüme kala maha, saame raha, maksame palkasid ja kõik on õnnelikud. Isegi need, kes vahepeal ära läksid, on hakanud siia tagasi tulema,“ räägib Reimann.
    Siiski nendib Reimann, et juba teist kalapüügihooaega on pigem ellujäämise aasta, sest paljud ekspordipartnerid on keerulises seisus, näiteks Ukraina. „Venemaa on samuti alati suur Läänemere kilu sööja olnud, kuid viimasel ajal pole meie toiduainetel Vene turule üldse asja,“ selgitab ta. „Et ellu jääda ja inimesi tööl hoida, ei saa me praegu suurtele arendustele mõelda,“ lisab ta.
    Dale Ld. AS juht Tiit AsumetsFoto: Andras Kralla
    Nööbimeistrist plastitöötlejaks
    Emmaste vallas Leisu külas asuv plastitöötlemise tehas Dale ei jää keskmise palgaga Hiiu Kalurile palju alla. Dale keskmine palk on 1530 eurot kuus. Eelmisel aastal kasvas see keskmiselt 5%, kuid tänavu töötajatel palgakasvu oodata pole. „Sel aastal me palku ei tõsta. Sel aastal püüame ellu jääda,“ tunnistab ettevõtte üks asutaja ja omanikest Tiit Asumets.
    Dale kasvas välja endisest kohaliku kolhoosi tootmisüksusest. Asumets meenutab, kuidas pärast kolhooside lagunemist hakkas ta koos töötajatega oma äri ajama. Esmalt tegutses ettevõte metallist õmblustarvete tootmisega, ent tiheda konkurentsi pärast muutis 1990. aastate alguses suunda ja hakkas hoopiski plastmasstooteid tootma.
    Praegu töötab Dales 44 töötajat. Töö käib tehases neljas vahetuses ööpäev läbi, ja nii iga päev. Rasketel aegadel vähendatakse tööpäevi seitsmelt viiele. „Muu pealt me kokku ei hoia, vaid töötasude pealt. Kõik on sellega nõus, sest tahavad ellu jääda,“ räägib Asumets.

    Asutati 1991. aasta lõpus Hiiumaal Leisu külas. Ettevõte kasvas välja endisest Emmaste Põllumajanduse OÜ tootmisüksusest.

    Ettevõte põhineb kohalikul erakapitalil.

    Aktsionärid on Tiit Asumets, Anita Kaerma, Mare Kuslap, Mati Nurs ja Ülo Muda. Põhitegevus on plastmasstoodete valmistamine.

    Suurimad kliendid on Henkel Makroflex, Ensto Ensek, SealValue Europe OÜ, ABB AS, BellNECO Valgevenest.

    2009. aastal omistati Dalele Eesti kauni kodu tiitel.

    Venemaa mõjud
    Ettevõtte 23 tegutsemisaasta jooksul on nad pidanud tööpäevi vähendama kolmel korral. Raskeim hetk oli 2008-2009 majanduskriisi aastatel, kui tööpäevi vähendati koguni pool aastat järjest. Masu karm jälg tegi ettevõtte Asumetsa sõnul ettevaatlikuks. Seetõttu vähendati tööpäevi ennetavalt lühikeseks ajaks ka eelmisel aastal.
    „Ellujäämine sõltub keskkonnast ja klientidest. Paraku on ümberringi masu,“ märgib Asumets. Probleem ei lahene tema sõnul enne, kui olukord Venemaal stabiliseerub. „Praegu on meie kliendid ebakindlad, sest nad ei tea, mis tulevik toob,“ ütles ta.
    Asumetsa sõnul annab tunda Euroopa majanduse kehv käekäik. Kuigi Dale ise ekspordib Venemaale vähe, teevad seda rohkelt nende kliendid Henkel Makroflex ja ABB. Kuigi Dale ise ekspordib Venemaale vähe, teevad seda suuremal või vähemal määral kõik ta koostööpartnerid. Vene klientide tellimused on langenud, kuid see-eest läheb äri Valgevenes hästi.
    Asumetsa sõnul on Dale töökollektiiv püsiv. Peamiselt püsitakse Dales hea palga ja töökeskkonna pärast. „Mulle on öeldud, et siin peetakse kõiki inimesteks, vahet pole, mis ametis ta on,“ ütleb Asumets.
    Tugev ettevõte teeb valla elujõuliseks
    Tiit Paulus, Emmaste vallavanem
    Dale on olnud aegade lõikes edukas ja meil on hea meel, kui meie valla ettevõttel läheb hästi. Koostööd teeme meelsasti ja mitte üksi Dale, vaid ka teiste valla ettevõtjatega. Aitame nende murede lahendamisele alati võimalusel kaasa. Hea on, et meie vallas tegutsevad edukad ettevõtted ja soovin neile edu ka tulevikus. Kui vallas on tugevad ettevõtjad, siis on ka vald elujõulisem ja töökohtade kaudu on tagatud tööhõive.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Reformierakonna ärimehega seotud kinnisvaraplaan Viimsis tehti kohtus pihuks ja põrmuks
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.