Äripäev • 25. august 2016 kell 15:38

Balti riigid hakkavad koos investeeringuid otsima

Katusorganisatsiooni loomise dokumenti allkirjastab parasjagu Leedu era- ja riskikapitali assotsiatsiooni juht Dovydas Varkulevicius, vasakul tema Eesti ametivend Kalmer Kikas.  Foto: Reena Liigus

Täna asutatud Balti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni üks eesmärke on Balti riikidesse rohkem investeeringuid meelitada.

"Peame koostööd veelgi tihendama ning väikesed turud ühe katuse alla tooma, kuna vastasel juhul omavad suuremad riigid era- ja riskikapitali kaasamisel konkurentsieelist," ütles Eesti Era- ja Riskikapitali assotsiatsiooni juhatuse esimees Kalmer Kikas.

Täna Pärnus toimunud Baltimaade era- ja riskikapitali konverentsil Baltic VC Summit astutigi samm sellele koostööle lähemale, kui kolme riigi riskikapitali assotsiatsioonid asutasid ühise katuseorganisatsiooni, mille eesmärk on arendada Balti riikides fondijuhtidele ja investoritele atraktiivne keskkond. Ettevõtmise laiem eesmärk on konkureerida suuremate riikidega, mis meelitavad märksa rohkem investeeringuid.

Kikas rääkis, et Balti riikidel pole mõistlik suhelda institutsionaalsete investoritega väljaspool Balti riike, äriinglite kui riskikapitaliettevõtetega eraldiseisvalt ega ka vastupidi. "Tsentraalne turundamine ja suhete juhtimine on mõistlik kõigi kolme riigi ja kõigi osapoolte poolt vaadatuna,” ütles ta.

Katusorganisatsioon võimaldab koondada ka ürituste ja foorumite korraldamist. “Investorid osalevad parema meelega üritusel, kust saavad ülevaate kogu Baltikumist mitte vaid Eestist. Samamoodi jäävad nii andmete kogumine, süstematiseerimine, analüüs kui valdkondliku statistika avaldamine Balti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsioonile,” rääkis Kikas.

Ta avaldas lootust, et katusorganisatsiooni asutamisega suudetakse ühtlustada ka koostööd riskikapitali valdkonda puudutava seadusloome ja regulatsioonide arendamisel.

Hetkel kuum