Sirje Rank • 1. september 2016 kell 14:47

Hiina ei paku Euroopa firmadele võrdseid võimalusi

Robotid Kuka Robotics firma tehases Shanghais.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa Kaubanduskoda Hiinas hoiatab, et selline olukord ei saa kaua jätkuda, kus Hiina investeeringutele Euroopasse on vaba tee, vastupidises suunas aga ees hulk takistusi.

Raportis toob koda välja selliste firmade ülesostmise Hiina investorite poolt nagu Itaalia rehvitootja Pirelli ning Saksamaa robootikafirma Kuka. „Peaaegu võimatu on praegustes oludes ette kujutada, et mõnel Euroopa firmal lubataks teha sarnast investeeringut niisama prominentsesse ja arenenud tehnoloogilise võimekusega Hiina ettevõttesse,“ nendib koda oma raportis.

Koja juht Jörg Wuttke hoiatab, et poliitiliselt ei saa selline olukord kesta.

Aastal 2015 kasvasid Hiina investeeringud Euroopasse 44%, 20 miljardile dollarile. Tänavu on see summa juba ületatud.

Kaubandussuhted Hiinaga on terav teema ka USA presidendivalimiste kampaanias. Äsja kirjutas tuntud investor ning USA vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi üks majandusnõunikke Wilbur Ross ajalehes Financial Times, et Hiina WTOga liitumisest johtunud kaubandusšokk oli pigem nullsumma mäng, kus USA töölised ja USA majandus on miinuspoole peal.

Hetkel kuum