Liina Laks • 27. märts 2017 kell 7:44

Euroopa Komisjon tahab Hiina ostupalavikku ohjata

ZTE  Foto: EPA

Viimastel aastatel on hiinlased ostnud palju Euroopa tehnoloogiaettevõtteid. Nüüd nõuavad Lääne-Euroopa riigid suuremat vetoõigust, kirjutavad Handelsblatt ja finanzen.net.

Möödunud aastal ostis hiinlaste Midea kontsern Sksamaa robotiehitaja KUKA. Toona avaldati avalikkuses arvamust, kas kontroll nii hea ettevõtte üle peaks võõraste kätte minema. Hiinlased on viimastel aastatel nii palju Lääne ettevõtteid ostnud, et nüüd nõudsid Prantsusmaa, Itaalia ja Saksamaa Euroopa Liidult, et sääraste ostude puhul hakkaksid karmimad reeglid kehtima.

Euroopa Komisjon plaanib saksa lehtede andmetel Hiina riiklikult toetatud ettevõttete oste karmimalt kontrollida. „Me peame tagama õiglase konkurentsi,“ ütles investeeringuvaldkonna eest vastutav komisjoni asepresident Jyrki Katainen. „Seetõttu tahame veenduda, et kolmandatest riikidest Euroopa Liidust ettevõtteid ostvad investorid ei kasutaks ostuks riiklikke toetusi,“ lisas Katainen.

Peale arvukaid ülevõtmisi nõudsid Saksa, Prantsuse ja Itaalia investorid tugevamat vetoõigust tehnoloogiaettevõtete müügiotsuste puhul. Veebruaris kirjutas Saksa majandusminister Brigitte Zypries koos Prantsusmaa ja Itaalia kolleegidega kirja Euroopa Komisjonile, nõudmisega, et too teeks vajalikke ettepanekuid.

Saksamaa saab juba praegu teatud juhtudel ettevõtete müüki välismaale keelata, kui tegu on sõjatööstusettevõttega. „Eelmisel aastal oli näha, et praegustest võimalustest ei piisa,“ seisis Saksamaa majandusministeeriumi kirjas.

Itaalia üks tuntuimaid tehinguid toimus 2015. aastal, kui ChemChina otstis 7,7 miljardi dollari eest rehvitootja Pirelli.

Hetkel kuum