Haigekassa juht ei võta vastutust

Haigekassa juht Tanel Ross arvas, et aasta lõpuks on kahjum väiksem.  Foto: Raul Mee
Kristel Härma • 2. september 2016 kell 17:30
Uudised
Ainult tellijale

Haigekassa juht Tanel Ross ja nõukogu esimees Jevgeni Ossinovski ei arva, et Ross peaks hiigelkahjumi pärast tagasi astuma. Rahandusminister pole seevastu juhatuse tööga rahul.

Äripäev avaldas sel nädalal juhtkirjas arvamust, et haigekassa juht Tanel Ross peaks hiigelkahjumi eest vastutuse võtma ja ametist lahkuma.

Ross tunnistas, et tema kui juht vastutab haigekassa töö eest, kuid kui ajakirjanik küsis tagasiastumise kohta, põikles ta vastamisest kõrvale. „Ma teen maksimaalselt kõik selleks, et täita oma töölepingus ettenähtud ülesandeid ja selleks, et haigekassa töötaks ka edaspidi tulemuslikult ja tõhusalt,“ ütles ta.

Ross avaldas lootust, et haigekassa tuleb aasta lõpuks üüratust kahjumist välja. „Järgmine nõukogu koosolek on 14. septembril, selleks ajaks on meil juba natuke uuemad andmed ja saame uuesti hinnata, milline on meie finantsiline seis aasta lõpuks. Üldine trend on nii, et aasta algusest on see läinud järk-järgult positiivsemaks,“ oli Ross optimistlik.

Sester: vastutab juhatus

Rahandusminister Sven Sester ei võtnud haigekassa juhi tagasiastumise suhtes selget seisukohta. Ta ütles, et praegu on kõige tähtsam lahendada mure eelarve pärast.

13miljoni euro võrra prognoositust rohkem laekus esimesel poolaastal sotsiaalmaksu, mis teeb haigekassa kulude prognoosimise vea 33 miljonist eurost veel suuremaks, hindas rahandusminister Sven Sester.

Samas nentis Sester, et juhtkond vastutab eelarve kokkupanemise ja jälgimise eest ning haigekassa juhtkond ei ole oma ülesannetega siiski kõige paremini hakkama saanud. "Ka probleemide ilmnemisel peaks juhtkond olema esimene instants, kes pakub välja lahendusi, mitte ei oota selleks nõukogu ülesannet ettepanekute väljatöötamiseks. Minu arvamus on, et juhtkond ei ole eelarve distsipliini parimal moel jälginud,“ ütles Sester.

Haigekassa juhtkonda kuuluvad lisaks Tanel Rossile veel Mari Mathiesen ja Kuldar Kuremaa.

Sesteri sõnul võiks nii suurt puudujääki aktsepteerida siis, kui selle taga oleks sotsiaalmaksu väiksem laekumine. „Sel poolaastal laekus aga sotsiaalmaksu planeeritust 13 miljoni euro võrra rohkem, seega on kulude planeerimise viga 33 miljonist eurost veel suurem,“ ütles rahandusminister.

Sester lisas, et haigekassa juhtkonna üle peaks valvama haigekassa nõukogu ja valitsus kavatseb nüüd arutada, kuidas nõukogu reformida, et see suudaks oma ülesandeid paremini täita. 

Võimalikke ümberkorraldusi haigekassas kommenteeris Ross nii: „Mina saan öelda ainult seda, et haigekassa juhatus teeb kõik selleks, et töötada maksimaalselt konstruktiivselt ja teha maksimaalselt kõik nõukogule otsuste tegemiseks, ükskõik milline on nõukogu koosseis."

Ossinovski: Ross ei vastuta

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ei arvanud, et haigekassa juht peaks prognoosivea eest vastutama, sest see tekkis arvatust tõsisema viirushaiguste puhangu tõttu. "Loomulikult, kui soovida viirushaiguste puhangu eest panna haigekassa juht vastutama, siis seda on võimalik teha," ütles Ossinovski.

Oleg Ossinovski ja Tanel Ross  Foto: Andres Haabu

Ossinovski sõnul kukutas haigekassa kahjumisse ka prognoositust kiirem palgakasv, mis koos viirushaiguste puhanguga tõi haigekassale oluliselt suuremad väljamaksed.

Ossinovski ütles, et haigekassa olukorra muudab järjest keerulisemaks ka vananev elanikkond. "Inimesed vananevad ja meil on väga suur katmata ravivajadus. Umbes 70 miljonit eurot aastas on vajadust rohkem, kui meil on rahalist katet," ütles ta.

"Süsteemi viga on see, et me rahastame oma tervishoidu 100 protsenti tööjõumaksudest. Tööealist elanikkonda jääb vähemaks, aga neid, kes teenust vajavad, tuleb juurde, mistõttu peame teistest riigieelarve tuludest tervishoidu rohkem raha suunama nii, nagu väga paljud riigid on viimastel aastatel teinud," ütles Ossinovski ja lisas, et hiljuti tegi nii näiteks Leedu.

Hetkel kuum